Bihar hírei

2015.08.11. 11:24

Pályázatból lehetőség hátrányos helyzetűeknek

További négy községgel együtt nyert meg egy olyan szociális pályázatot Érkörtvélyes, melynek kézzel fogható eredményeit a nemrég tartott falunapon mutatták meg az érdeklődőknek.

További négy községgel együtt nyert meg egy olyan szociális pályázatot Érkörtvélyes, melynek kézzel fogható eredményeit a nemrég tartott falunapon mutatták meg az érdeklődőknek.

A 14. Érkörtvélyesi Dinnyefesztivál idején egy olyan játszóteret adtak át, melynek elemeit helyi, hátrányos helyzetű személyek készítettek, akik pályázatban nyertek lehetőséget szakma tanulására. A részletekről érdeklődve Nagy István polgármestertől megtudtuk: Körtvélyes további négy községgel (közülük egy Fehér, a többi Bihar megyei) közösen vett részt egy úgynevezett POSDRU (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program)-projektben, melynek célja hátrányos helyzetű személyek képzése, szakmához juttatása, majd munkába állítása. Miután a pályázat nyert, a községek külön-külön láthattak hozzá a megvalósításhoz, első lépésként is megválasztva a kedvezményezettek tevékenységi területét. Volt aki a népművészetet választotta, más közterületek karbantartását vagy éppen brikett gyártását, Körtvélyes összesen tíz fővel - 5-5 ágazatonként - a famegmunkálásban és a kőfaragásban látott fantáziát.

Képzés és munka

A pályázatra sokan "beneveztek", nem titkoltan elsősorban roma nemzetiségűekre gondoltak, ám sokan lemorzsolódtak, egyrészt, mert kiderült, hogy ez nem "segélyt" jelent, hanem képzést, majd munkát, másrészt, mert hosszú időbe telt a procedúra, ami tavaly kora ősszel kezdődött és csak idén késő tavasszal kezdett testet ölteni. Elsőként hónapokig tartó képzést tartottak, majd a résztvevők a munkájukhoz szükséges gépeket kaptak. A 2X 250 ezer eurós pályázatok kilenc hónapig finanszírozzák a tevékenységeket, például az említett eszközvásárlások mellett alapanyagokat is lehet vásárolni továbbá fizetést is adnak a résztvevőknek. A kiírás szerint további egy évben kell folytatni a munkát, már önerőből. A polgármester szerint ez idő alatt el lehet sajátítani a szakma fortélyait, és aki még egy évig megáll a lábán, az a továbbiakra is képes. A projekt levezetésére két egyesületet hoztak létre, egyet a fa-, egyet a kőmegmunkálásra.

Színes játszótér

A minap átadott játszótér elemeit (színesre festett hinta, csúszda, mászóka, kisbusz, homokozó) már a "famegmunkálási részleg" produkálta (de besegítettek a többiek is). A továbbiakban is készítenek hasonló játékokat, de képesek ajtók, ablakok, deszkák előállítására (van úgynevezett gáterük). A térkő-előállítók egyelőre raktárra dolgoznak, és piacot keresnek árujuknak, amit a községen belül árokpartok kikövezésére is használhatnak. "Kicsi a költségvetés, ahhoz, hogy a községben tudjunk építkezni, minden pályázati alkalmat megragadunk. Ez is egy ilyen lehetőség volt, mely által helyi lakosoknak tudtunk munkát és életminőség-javítási lehetőséget kínálni", összegzett Nagy István polgármester.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!