Bihar hírei

2015.08.10. 10:57

Nincs dinnyefesztivál dinnyebemutató nélkül

Akármilyen szegényes is az idei dinnyetermés Körtvélyesen, azért nem maradt el sem a dinnyebemutató, se a dinnyeevő verseny vasárnap. Megválasztották a fesztivál szépét is nyolc aspiráns közül.

Akármilyen szegényes is az idei dinnyetermés Körtvélyesen, azért nem maradt el sem a dinnyebemutató, se a dinnyeevő verseny vasárnap. Megválasztották a fesztivál szépét is nyolc aspiráns közül.

A 14. Dinnyefesztivál második napjának délelőttjén lábtenisz vetélkedőt tartottak két kategóriában, mint később kiderült, a Kiss István-Bodnár Ákos-Seres Henrik, illetve a Barta Attila-Sipos Zoltán-Kácsor Zsolt csapatok lettek a legjobbak. (Itt helyesbítenénk: az előző napi focimeccs végeredménye nem 5-4, ahogyan hétfői lapunkban megjelent, hanem 6-5 lett.) Ugyancsak délelőtt ökumenikus istentisztelet is volt. A programok zöme délutánra és estére maradt, ezeket a Good Dragon karateklub sportolóinak bemutatója nyitotta az iskolaudvar színpadán, a helyi és érmihályfalvi sportolók formagyakorlatokat mutattak be. A szegényes termés ellenére nem maradt el a dinnyebemutató és verseny sem - hogyan is nézne ki egy dinnyefesztivál ezek nélkül?! Ezeket az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar előadása vezette fel, majd Tóth Imre vette át a műsor vezetését. A kedvezőtlen időjárás ellenére is megmutatjuk, hogy a környék legnagyobb és legfinomabb dinnyéi Érkörtvélyesen teremnek, mondta a nyugalmazott tanár, majd gyerek és felnőtt kategóriában szólította a dinnyeevő verseny résztvevőit, hogy igyekezzenek minél több gyümölcsöt felfalni. Érdekesség, hogy idén először volt női versenyző (a nagyobbaknál), bár egyes vélemények szerint kellene egy külön női kategóriát is indítani ebben a látványos, mulatságos, de szemre kevésbé gusztusos "sportban". A megadott 1 perc alatt egyaránt 800 gr. dinnyét habzsolt be a két győztes, a fiatalabb Szilágyi Attila (aki megőrizte tavalyi elsőségét) és az idősebb Zima Árpád.

Szép lányok

A legnagyobb dinnyék versenyébe 5 gazda iratkozott, és rácáfolva a körülményekre a zsűri szerint minden versenyek legnagyobb dinnyéjével, ami 22,21 kg-ot jelent, Csomós Sándor nyert, de Ágoston Csaba 19,83 kg-os, valamint Rosu Radu 19,5 kg-osa sem volt kicsi darab. Következett az idei fesztivál szépségversenye, nyolc versenyző állt a zsűri és az iskola udvarát akkorra már igencsak megtöltő közönség elé, rajtszámok szerint: Balás Ibolya, Zih Réka, Erdei Bettina, Marian Alexandra, Balázs Noémi, Kiss Virág, Erdei Alexandra, Schreppler Patrícia. A lányok utcai, fürdő és estélyi ruhában vonultak fel, miközben a közönség fülsiketítő ovációval nyomatékosította saját véleményét. Kun Zsolt humorista műsorvezetőként bepróbálkozott magát bejelenteni győztesnek, de végül kiderült: második udvarhölgy Balás Ibolya, első udvarhölgy Erdei Alexandra, a 2015-ös szépségkirálynő Zih Réka, aki a közönségdíjat is elnyerte. A lányok látványa után nem volt könnyű dolga Crito bűvésznek, hogy elvarázsolja a közönséget, utána a Silver Wings Egyesület helyi és érmihályfalvi hip-hop táncosai lendületes, jókedvű műsorukban többnyire díjnyertes koreográfiáikat mutatták be. A székelyudvarhelyi Syntia visszatérő vendégként ismert és kevésbé ismert dalokat énekelt, őt az Essemm (civilben Boros Tamás) nevű rap-énekes követte. Magam csak ritkán értettem, mit hadar a mikrofonba a kapuvári előadó, nem így az egész környékből odasereglett fiatalok, akik olyan hangzavart teremtettek, ami igazolta: a szervezők nem nyúltak mellé meghívásával.

Nagy sikerű koncertek

Essemm még javában "tolta" (majd hosszasan adott autogramokat és példás türelemmel fotózkodott a rajongók hadával), mikor megérkezett Notár Mary. Az ő mulatós stílusát lehet nem szeretni, de azt el kell ismerni, hogy profin csinálja, ami már például a jellegzetes, mégis visszafogott megjelenéssel (ide értve a rendezett frizurát) kezdődött. A közönség "bemelegítését" már a színfalak mögül megkezdte, nem volt tehát váratlan, hogy a törékeny alakú előadó színpadi kilépését "hangrobbanás" kísérte. Természetesen nem úsztuk meg a nézését meg a járását, ám néhány dalban azért "megfuttatta" a hangját, bizonyítva, hogy jóval többre is képes. Az is hozzátartozott a profizmushoz, hogy a szerződött műsoridőt mint a pinty betartotta, a közönségnek pedig nem is sok ideje maradt búslakodni, máris lekötötte figyelmüket a tűzijáték. Az égi látványosság után hosszú sor kígyózott az iskolaudvarról és nem kisebb kocsisor kifelé a községből, bár ugyanakkor még sorállás volt a forgóhintánál és a fesztivált záró diszkóra is sokan igényt tartottak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!