Bihar hírei

2015.08.09. 18:35

Nem szakadt meg a dinnyefesztivál hagyománya

A tizennegyedik Dinnyefesztivált tartották meg az elmúlt hét végén Érkörtvélyesen. Nagy István polgármester köszönetet mondott azoknak a gazdáknak, akik a hőség okozta nehéz körülmények és nehézségek ellenére sem hagyták megszakadni a több éves hagyományt.

A tizennegyedik Dinnyefesztivált tartották meg az elmúlt hét végén Érkörtvélyesen. Nagy István polgármester köszönetet mondott azoknak a gazdáknak, akik a hőség okozta nehéz körülmények és nehézségek ellenére sem hagyták megszakadni a több éves hagyományt.

Ha a Dinnyefesztivál nem rendezvény, hanem egy személy lenne, akkor idén készülhetne el a személyi igazolványa, melyben „lakhelyeként” Bihar megye legészakibb települése, Érkörtvélyes szerepelne, hiszen az elmúlt hét végén 14. alkalommal tartották meg az eseményt. Szombat délelőtt úgynevezett gyerekbanzájt tartottak, a megnyitóra pedig délután került sor. A hőmérő higanyszála jóval 30 Celsius fok fölött izzadt, amikor a községháza elől ünnepi vonulás indult mazsorettek és néptáncosok vezetésével a Dr. Balási József iskola udvarára, mely hagyományos helyszíne az ünnepség java részének. Az udvaron már árusok sátrai álltak (keletje volt a fagylaltnak), a hátsó részben már forgott a körhinta, a gyerekek nyűtték az ugrálóvárat. Az idén kevesebb támogatója akadt a Dinnyefesztiválnak, sok az elkeseredett gazdálkodó a szárazság miatti kevés dinnye és kukorica, kiszáradt legelő miatt, mondta megnyitó beszédében Nagy István polgármester, aki annál hálásabb azoknak, akik ebben a helyzetben sem hagyták, hogy a fesztivál hagyománya megszakadjon (a nehézségekről nemrégiben számoltunk be). Külön köszönetet mondott a támogatásért családjának, Tóth Imrének és Tündének, illetve a Horváth családnak. Szegényes évet tud maga mögött a község, ám így is építkeztek, ennek nyomait a későbbiekben a vendégek is láthatták. Cseke Attila képviselő beszédében (melynek rövidségét azzal indokolta, hogy „mi az árnyékben, önök a napon állnak”) azt hangsúlyozta, hogy a közösségi ünnep a szórakozás mellett az értékek megmutatásának is alkalma.

Szerepi focisták

Több környező település elöljárója is jelen volt, közülük Nyakó József érmihályfalvi polgármester emelte ki, hogy támogatni kell azokat, akik felelősséget vállalnak közösségükért. Érkörtvélyes és Szerep község 2006 óta tartja a kapcsolatot, most Tóthné Verő Tünde polgármester adta át a Hajdú-Bihar megyei település üdvözletét. A megnyitó után egy játszótér átadására voltak hivatalosak a vendégek, melyet két működő, szociálisan hátrányos személyek foglalkoztatását célzó program keretében építettek – ennek részleteire külön kitérünk. Időközben a focipályán megkezdődött a Körtvélyes-Szerep focimeccs, mellyel a sportra is kiterjed a települések közti kapcsolat. A hőségben keményre aszalódott talajú pályán a piros mezes helyeik a félidőig 4–1-es hátrányba kerültek a sárga mezes vendégekkel szemben, végül az utolsó pillanatban elpuskázva az egyenlítés lehetőségét 6–5-re vesztettek az alkalmi csapatokat buzdító mintegy 60 fős közönség előtt. Az esti program az iskolaudvari színpadon a nagycsoportos óvodások, a mini és junior, valamint a Gyöngyszemek mazsorettcsoportok műsorával kezdődött (felkészítőik Bertalan Julianna óvónő és Nagy Erika tanítónő).

Táncosok, koncertek

A helyi néptánccsoport megalakulása óta másodszor lépett a fesztivál színpadára, de most mutatták be a tavasszal készült viseleteiket. Sütő Szabolcs és Judit tanítványai mintegy 60-an sürgölődtek a színpadon: a kicsik gyerekjátékokból álló táncjátékot és eszközös ugróst mutattak be, a nagyok mezőségit, szatmárit és székit táncoltak, végezetül mindenki együtt felcsíkit. Az érmihályfalvi Playtime együttes állandó vendége a körtvélyesi rendezvénynek, a fiúkat nem csak helyi, de az őket elkísérő rajongótábor is ünnepelte. Ha valaki nem tudta volna, milyen nézése és a járása, sőt, csípőjének a ringása, azoknak az érolasziból érkezett Betty mutatta meg, a színpad előtt mulató publikum kérésének engedve többször is. Balázs Levente zenekara helyi cigányzenészekből állt, műsorukat ugyancsak helyi, népviselet öltött felnőtt és gyerek táncosok egészítették ki. Az idei dinnyefesztivál első napjának sztárvendége a magyarországi X-Faktor harmadik szériájának második helyezettje, a bánffyhunyadi Antal Timi volt, kinek nagy sikerű koncertje után szabadtéri diszkó kezdődött.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!