Bihar hírei

2015.06.02. 14:06

Új viseletben a körtvélyesi néptáncosok

A három éve alakult érkörtvélyesi néptánccsoport nemrégiben saját viselettel gazdagodott, az önkormányzat támogatásának és a fiatalok talpraesettségének köszönhetően.

A három éve alakult érkörtvélyesi néptánccsoport nemrégiben saját viselettel gazdagodott, az önkormányzat támogatásának és a fiatalok talpraesettségének köszönhetően.

Bár nevet még nem választottak maguknak a táncosok, az érkörtvélyesi néptánccsoport a megalakulása óta eltelt három évben már szerves része lett a megye magyar néptánccsoportjai alkotta családnak. Az érmihályfalvi Sütő Judit, aki férjével, Szabolccsal vezeti a csoportot, elmondta: három éve az ifjúsági csoport alakult meg, ám azóta van egy gyerek csoportjuk is, utóbbiba óvodás korútól negyedikesekig, a nagyobbaknál egészen 19 - 20 évesekig vannak tagok. Hetente egyszer tartanak próbát a kultúrházban, a nagyobbak a helyi rendezvények mellett felléptek már a szomszédos, ám a határ túlsó oldalán lévő Penészleken, illetve az elmúlt két évben a Belényesi-medencében tartott Fekete Körös-menti Magyar Napokon. A kisebbek a helyi fellépéseken túl május utolsó napján lépték át először településük határát, amikor az érmihályfalvi focipályán rendezett gyereknapi program részei voltak.

Közösségük büszkeségei

Nemrégiben fontos esemény történt a csoport életében: saját viseletet kaptak, 8 darab mezőségit az ifjúságiak (ez illik repertoárjukhoz), illetve 13 darab leányka ruhát a kisebbek, amit több tájegység táncát előadva is felvehetnek - mindezek a nagyváradi Miklós Zsuzsanna viseletkészítő munkáját dicsérik. A költségeket kétharmad részben az önkormányzat állta, egyharmadot a fiatalok teremtettek elő (a táncosok és a helyi ifjúsági szervezet tagjai) a tavalyi szüreti bál bevételéből. Ennek kapcsán Nagy István körtvélyesi polgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat örömmel segített, hiszen büszkeségük a néptánccsoport, mely megalakulása óta fejlődik és az oktatók érdeme, hogy a gyerekek, fiatalok érdeklődnek a néptánc iránt. A táncosok minden lehető alkalommal megmutatják tudásukat a hazai publikumnak, amivel egyszersmind "mozgósító hatásuk" is van a község lakosaira, akik így még nagyobb számban vesznek részt a nemzeti ünnepeken, közösségi rendezvényeken.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!