Bihar hírei

2015.06.01. 15:05

Sóvám ünnepség megemlékező programokkal

A hagyományokhoz hűen idén is június első hétvégéjén rendezik meg a Sóvám ünnepségeket Réven. A szombati napon az 1930 június -i események főszereplői előtt emlékezneknek majd a Sebes-körös menti településen.

A hagyományokhoz hűen idén is június első hétvégéjén rendezik meg a Sóvám ünnepségeket Réven. A szombati napon az 1930 június -i események főszereplői előtt emlékezneknek majd a Sebes-körös menti településen.

Június 6-7 én 47. alkalommal kerülnek megrendezésre Réven a Sóvám ünnepségek, tudtuk meg Hasas János alpolgármestertől. A hagyományos rendezvények mellett, mint a sóval megrakott tutaj érkezése, bográcsfőző verseny, az amatőr népi együttesek fesztiválja valamint esti meghivott sztárok fellépése, tűzijáték mellett szombaton délután a 85 esztendővel ezelőtt történt események felevenitésére kerül majd sor, majd a két történelmi személyre a révi Maria Mudura, Mariska nénire és II.Károly királyra emlékeznek.

De hogy mi is történt 1930 június 6-án, azt a Nagyváradon megjelenő Napló napilap, 1934 június 8-án, pénteken megjelent számából tudjuk meg: Érdekes és történelmi jelentőségű előzménye zajlott le Bihar megyében Károly király hazatérésének. Az országba visszatérő Károly herceg ugyanis Vadul Crisului határáben lépett először román területre. A község apraja-nagyja kiment a határra, ahol a gép leszállott. Érdekes azonban, hogy a néptömegből egyedül a községi jegyző volt, aki az első pillanatban felismerte a herceget. Alig hagyták el a gépek Vadu Crisuluit, a motorbúgás hirtelen megerősödött és az egyik gép gyors iramban a földre ért. Az összesereglett nép azt hitte, hogy szerencsétlenség történt, és hogy a gép lezuhant.

A község határában, mintegy három kilométerre a településtől találták meg a gépet teljesen sértetlenül. A gép Fahornau-tipusú négy személyes csukott repülőgép volt. Amint a gép közelébe jutottunk-beszélte el a jegyző a Napló kiküldött munkatársának-három férfit pillantottunk meg. Ezek közül az egyik félrehivott és így szólt: Popescu Romeo kapitány vagyok.-Párizsból jövök, Őfelsége Károly herceget kisérem. Egy ötvenkilós benzintartályunkat az úton elvesztettük és benzinhiány miatt lekellett szállnunk. Kérem, juttasson sürgősen francia pilótánknak benzint, hogy folytathassuk utunkat és segítsenek a gépet a búzaföldről az országútra kivinni. Önt bemutatom a herceg Őfelségének, kérem azonban, hogy sem előtte, sem pedig kisérőivel ne közölje, hogy ő Károly herceg.

Brandas jegyzőt ezután be is mutatták Károly hercegnek, aki mosolyogva kezet nyújtott és igy szólt: Előre is köszönöm fáradságát. Ezután azonnal szekeret inditott benzinért Alesdre, a repülőgépet rövid idő múlva tisztásra vonszolták. Popescu kapitány vadonatúj, ropogós ezres leit vett elő és azzal adta át a jegyzőnek, hogy ossza szét azok között, akik a repülőgép vonszolásánál segitettek. Később arra kért a herceg, hogy hozassak részére friss vizet. A kislány, aki a vizet a faluból elhozta, Popescu kapitánytól 3 ezüst márka borravalót kapott. Fél hét előtt pár perccel Cluj irányából repülőgép szállott le. A herceg Popescu Romeo kapitánnyal történt rövid beszélgetés után a katonai repülőgépbe szállott, a pilótakapitány a kormány mellé ült és pár pillanat múlva a Potez-gép a magasba szállt és tovább repült Bucurestibe. Igy érkezett meg Károly herceg hazájába, Vadul Crisului határában lépett hosszú távollét után ismét hazai földre. Emléktáblával jelölték meg azt a helyet, ahol a harmadnap trónralépett Károly herceg először ért román földet.

A király szimpátiája az évek folyamán is megmaradt a réviek irányába. A 18 éves lányt, Maria Mudurát felvitette Bukarestbe, a leszállás helyére pedig katonai laktanyát épitetett. 1930-1940 között a réviek minden évben részt vettek június 8-én II. Károly trónra lépésének évfordulójára rendezett ünnepségen, ahol Mudura Maria, révi korsóban vitt vizzel kinálta meg a királyt. A korsó vizet kétkilóméterenként váltófutók vitték két nap alatt Révről Bukarestbe. Mudura Maria képmása az akkori 500 lejes papirpénzen, majd 1940 június 8-án a király trónralépésének 10 évfordulója alkalmából egy 42 gramos, 41 mm átmérőjű arany pénzérmérere is felkerült. 1939 egész alakos szobra került felavatásra a Herastrau parkban Bukarestben. A település 1932-1940 között a Vadul Carol al II-lea nevet viselte.

Úgy gondoltuk, hogy az idén a 85. évfordulóra a stafétát is megszervezzük, a futók meg is lennének, de az anyagi része még nem állt össze, várunk támogatókat továbbra is. Elképzelésünk szerint a Maria Mudura nevet viselő staféta 45 óra alatt érne be Révről Bukarestbe. A rendezvényre a magyarországi testvértelepülések mellett, Hajdúszoboszló küldöttségét, valamint Mudura Maria unokáját, a Nagyszalontán élő Sándor Gyöngyit is várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!