Bihar hírei

2015.05.11. 13:43

Európa-nap érsemjéni vendégekkel Értarcsán

Az érsemjéni és az értarcsai iskolások együtt ünnepelték meg Európa napját, az "Együttműködés, barátság, tisztelet és öröm" projekt keretében.

Az érsemjéni és az értarcsai iskolások együtt ünnepelték meg Európa napját, az "Együttműködés, barátság, tisztelet és öröm" projekt keretében.

Európa számos nemzet hazája, ugyanakkor egy egységes egész, az összes európai nép sokszínű otthona. Május 9. ennek a csodálatos kontinensnek a napja, ezért nyolcadikán az értarcsai iskolában Európa/napot tartottak a semjéni, a helyi, illetve az Értarcsához tartozó adonyi és gálospetri diákok. Brisc Gianina, Crecan Anamaria, Blaj Claudia, Rajna Gréta, Suciu Diana, Bödő Leonetta, Pap Mónika, Susman Talida és Kulcsár Rozália tanárnők segítettek a gyerekeknek a felkészülésben és igazgatták őket a bemutatón. Az „Együttműködés, barátság, tisztelet és öröm” projekt keretében került sor a semjéniek és a tarcsaiak újabb találkozására, így az Európa-nap ünneplésére is. Februárban Semjénbe látogattak a tarcsaiak, ahol a gyerekek műsort adtak elő, énekeltek, táncoltak, versenyeztek, hogy ki a jobb. Ez kiváló alkalom volt egymás megismerésére, barátkozásra, tartalmas időtöltésre. Most a semjéniek jöttek Tarcsára, hogy ismét együtt, közösen táncoljanak, énekeljenek, szórakozzanak, ünnepeljenek. A műsor az Európai Unió rövid ismertetésével kezdődött, Purgui Friderika tanuló előadásában, aki elmondta, hogy mikor alakult, kik tartoznak hozzá és még néhány érdekes dolgot az Unióról, majd meghallgattuk Beethoven Örömódáját.

Hat ország

A gyerekek hat európai országot mutattak be: a vendégek Romániát, a hazaiak pedig Német-, Olasz-, Finn-, Görög- és Magyarországot, továbbá Romániát. Láthattunk román néptáncot, bajor ugrálóst, magyar lakodalmast, román stilizált táncot, melyet a tanulók jó kedvvel és nagyon ügyesen adtak elő. Énekben sem volt hiány: finn gyerekdalt énekeltek a „finnek” és magyar lakodalmast a népviseletbe öltözött „magyarok”. Minden országnak volt bemutató asztala, melyen jellemző dísztárgyakat, terítőket, borokat, édességeket csodálhattunk meg. Kóstolót is kaptunk: az „olaszok” paradicsomos bruschettivel, a „finnek ” pedig finn pullával kínálták a jelenlévőket. Gyönyörű vidékeket, nemzeti szokásokat, népviseleteket, híres épületeket láthattunk a diavetítés során minden bemutatott országból. Az előadások után a gyerekek tánccal, vidám játékokkal fejezték be a napot. Ez az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy lássuk: minden nemzet más, de mindegyik érték, és csak együtt alkothatunk egy egységet, amelynek a neve Európa.

Kulcsár Rozália tanárnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!