Bihar hírei

2015.05.28. 11:35

Bihariakként gondolkodva értékeinkről

Bővelkedünk értékekben, ám sokszor mi magunk sem látjuk azokat - hangzott el azon a műhelykonferencián, melyet csütörtökön tartottak Érmihályfalván.

Bővelkedünk értékekben, ám sokszor mi magunk sem látjuk azokat - hangzott el azon a műhelykonferencián, melyet csütörtökön tartottak Érmihályfalván.

A "Királyok, fejedelmek útja" nevű projekt keretében Kapcsolódások címmel tartottak műhelykonferenciát csütörtökön az érmihályfalvi kultúrházban. A Bihar és Hajdú-Bihar megyei résztvevőket Katona Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Hajdú-Bihar megyei munkatársa köszöntötte, mint az esemény moderátora, elsőként Nyakó Józsefnek adva szót. A házigazda polgármester egyebek mellett kiemelte: jó dolog értékeinkről beszélni, azokat felleltározni a nemzet egészének értékeiként kezelve. Megemlítette: van kezdeményezés az Érmellékum-brand létrehozására, ugyanakkor arról is szót ejtett, milyen mindennapi kihívásokkal szembesülnek a közösségi magyar vezetők a romániai adminisztrációban.

Mindennapi harcok

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a mindennapi harcokat a határ túloldalán is meg kell vívni, ám az sokkal célravezetőbb, ha az ember "bihariként" gondolkodik, mert úgy sokkal hamarabb megtalálja a megoldást a saját ügyeiben. A továbbiakban, már a műhelymunka részeként, Jantyik Zsolt, a NMI Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának vezetője, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke a szóban forgó projekt keletkezéséről, céljairól szólt. Ennek keretében a hungarikum törvényről is szót ejtett, kifejtve: a helyi értékeket a helyi közösségek ismerik a legjobban, így ésszerű, hogy ők tegyenek javaslatokat a hungarikum-jelöltekre, hiszen rengetek értékünk van, sokszor mi sem látjuk őket. Tudatta: a projekt részletei olvashatóak az erre a célra létrehozott fejedelmekutja.hu internetes oldalon.

További feladatok

A műhelymunkában továbbá előadások hangzottak el az értéktárak kialakításának közösségépítő erejéről, az Érmellék és a Fekete Körösök vidékének kapcsolódási lehetőségeiről a projekthez (előadó Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanácsosa), az együttműködés további lehetőségeiről, feladatairól. Mint elhangzott, még idén Szentmiklóson, Élesden és Nagyváradon is szerveznek hasonló találkozókat.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!