Bihar hírei

2015.04.23. 12:59

"A lovam a legdrágább bizalmasom"

A lovassport az első helyen szerepel az életemben és remélem, pár év múltán is így lesz, mondta lapunknak Varga Ildikó "huszárlány", aki rendszeres résztvevője azoknak az eseményeknek, ahol a hagyományőrző huszárok is jelen vannak.

A lovassport az első helyen szerepel az életemben és remélem, pár év múltán is így lesz, mondta lapunknak Varga Ildikó "huszárlány", aki rendszeres résztvevője azoknak az eseményeknek, ahol a hagyományőrző huszárok is jelen vannak.

Aki rendszeresen jelen van olyan rendezvényeken, ahol a Bihar megyei huszárok is szerepet vállalnak, az már ismerheti Varga Ildikót, aki "huszárlányként" nem csak felvonul, de lófuttatásokon is nyeregbe száll, sőt, meg is előzi vetélytársait. Legutóbb Hegyközszentimrén, az Adorján vár tövében tartott rendezvényen verte lóhosszal a mezőnyt. Hogyan került lóra a jelenleg érettségi előtt álló huszár? Ildikó szorosan vett szülőfaluja a Bihardiószeghez tartozó Nagyjanka, ahonnan ötéves korában költöztek Hegyközszentimrére, ahol a falu iskolájában volt kisdiák. Később a községközpont Szalárdon, a Szalárdi János Szakképző Líceumnak lett diákja, most pedig a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Líceum végzőse. Mivel ló is volt a családi gazdaságban, nem csoda, hogy gyerekkorára vezethető vissza szeretete általában az állatok, különösen a lovak iránt.

Apja lánya

Az alma nem esett messze a fájától: nem meglepő módon édesapja, Varga Tibor szerettette meg vele a lovassportot, 2005-ben pedig együtt neveztek be Szalárdon, az akkori községi nap fogathajtó versenyére. Ez annyira megtetszett neki, hogy adandó alkalmakkor továbbra is foglalkozik vele, de tovább is lépett, amiben ugyancsak édesapja a példa, aki tagja a szentjobbi hagyományőrző huszárcsapatnak, Ildikó pedig a bihardiószegi Grógf Széchenyi István Huszárszázadba "rukkolt be" már több, mint egy éve. (A huszárok nem csak a hagyományt őrzik, de a kor szavára hallgatva saját internetes oldalukat is fel lehet keresni - szerz.megj.) Mit szeret egy fiatal hölgy a "huszárságban"? - tettük fel a kérdést, hiszen a szebbik nem tagjai (állítólag) inkább az egyenruhás snájdig huszárokhoz vonzódnak. "Amit nagyon szeretek a huszárságban, hogy összehozza az embereket, közel áll a lovassporthoz, továbbá jobban megismerhetem a magyar történelmünket is" - volt a válasz.

Első helyen

A terveit firtató kérdésre is "huszáros" válasz érkezett: "A lovassport az első helyen szerepel az életemben és remélem, pár év múltán is ezt mondhatom". Mindezek után ki lepődik meg azon, hogy Ildikónak saját lova van, Szellő, az 5 éves lipicai kanca, aki kicsit vad ugyan, de jellemzően szófogadó, engedelmes, megbízható. Ugye kitalálja a kedves olvasó, kitől kapta? Természetesen édesapjától. "Legjobb barátom, mondhatom bizalmasom Szellő", tette hozzá Ildikó, és aki látta már kettejüket együtt, az ebben nem is kételkedik.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!