Bihar hírei

2015.03.17. 11:29

Mint hadsereg előtt magasodó zászló...

Déli tizenkét órakor kezdődött Érsemjénben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepe vasárnap. A Fráter Lóránd Művelődési Otthon adott helyet az emlékezésnek, ahol mintegy 250 személy gyűlt össze.

Déli tizenkét órakor kezdődött Érsemjénben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepe vasárnap. A Fráter Lóránd Művelődési Otthon adott helyet az emlékezésnek, ahol mintegy 250 személy gyűlt össze.

Az ünnepséget Balazsi József polgármester nyitotta meg, őt követte ünnepi beszédével Borsi Lóránt, a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető alelnöke. A helyi történelmi egyházak képviseletében Csáki Márta és Nagy János Csaba lelkipásztorok osztották meg ünnepi gondolataikat a jelenlévőkkel. Az elhangzott gondolatokkal párhuzamot vontak a 167 évvel ezelőtti események a jelen történései között. Az ünnepi műsor a Kazinczy Ferenc Általános Iskola előadásával folytatódott, melyben a diákok egy rövid színdarabot adtak elő, majd hazafias versekkel és énekekkel emlékeztek nemzetünk hőseire. Az Ezüstperje néptánccsoport zárta a méltó tisztelgést egy drámai táncelőadással, melyben Petőfi Sándor mellett Szendrey Júlia alakja kapott főszerepet: az előadás közvetítette szerelmük, életük történéseit a szabadságharc idején.

Kokárdát készített

Júlia élete csúcspontjának tekintette a forradalmat és úgy állt Petőfi gondolatai és tervei mellett, mint a hadsereg előtt magasra emelt zászló. 1848 március 14-én éjjel, francia mintára, kokárdát készített férjének, magának pedig nemzeti színű főkötőt. Saját "szellemi terméke" volt, hogy a fejfedő helyett a szív fölé helyezett kokárdát viselt. Március 15-én már mindenki ilyet hordott, s azóta ünnepünk részévé vált. A drámai előadás nemzeti imánk eléneklésével zárult, majd az ünneplők a művelődési ház szomszédságában lévő szoborparkba vonultak, ahol főhajtással tisztelegtek Kazinczy Lajos kopjafájánál. Emlékkoszorút helyeztek el az RMDSZ megyei és helyi, az önkormányzat, az egyházak, az iskola és az Ezüstperje néptánccsoport képviselői. A koszorúzási ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Sütő Judit

Fotó: Ifj. Sütő Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!