Bihar hírei

2015.03.26. 13:32

Akácvirágzásra készülnek a méhészek

Az érmihályfalvi méhészek már készülnek a város körüli akácerdők virágzására: a vonatkozó törvényhez igazodva kértek és kaptak helyet az önkormányzattól maguknak, melyet meg is jelöltek.

Az érmihályfalvi méhészek már készülnek a város körüli akácerdők virágzására: a vonatkozó törvényhez igazodva kértek és kaptak helyet az önkormányzattól maguknak, melyet meg is jelöltek.

A bukaresti törvényhozás 2013-ban fogadta el 383-as számú törvény többek között szabályozza a méhészkedéssel kapcsolatos teendőket és kötelezettségeket. Ennek egyik kitétele az ország területén található időszakos "méhlegelők" ésszerű elosztása, ami által elkerülhető lesz egyes zónák túlterhelése, valamint más területeken lévő, a mezőgazdasági kultúrák számára oly fontos méh-beporzás elmaradása, mondta el lapunknak Bíró Károly érmihályfalvi méhész. A törvénynek megfelelően a helyi tanácsok, valamint a méhek számára értékes területekkel rendelkező erdő- és földtulajdonosok mintegy "felleltározzák" ezeket a területeket. A méhészek ezek után csak az illetékesektől kapott engedély alapján telepedhetnek le a kiválasztott területekre. A törvény szabályozza azt is, hogy hány méhcsaládot milyen kiterjedésű területre telepíthetnek, valamint, hogy a szomszéd méhészettől milyen távolságra foglalhat helyet.

Helyiek előnyben

A terület tulajdonosa vagy kezelője köteles a méhészeteket minden olyan tevékenységről időben értesíteni, ami a méhekre káros vagy a méhek által termelt élelmiszereket mérgezi (például permetezés). Egy másik rendelkezés, hogy a helyek elosztásánál elsőbbséget élveznek az illető közigazgatási területen lakó és ott bejegyzett méhészek vagy szakcsoportosulások. Bíró Károlytól megtudtuk: a fentieknek megfelelően az érmihályfalvi méhészkörhöz tartozó méhészek - a helyi önkormányzatnál iktatott kérvény alapján - helyet kértek és kaptak az elöljáróság tulajdonában levő akácerdőben. A napokban a kör néhány tagja, valamint az önkormányzat erdészmérnöke kijelölték a Fúrkó nevű erdőrészben az a területet, ahova ezek után csak ők jogosultak kitelepedni. Az eddig erre a területre járó idegen méhészeknek a közigazgatási terület más részén biztosítanak helyet.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!