Bihar hírei

2014.07.14. 15:55

A Fekete Körös-menti település ünnepe

Az elmúlt hét végén rendezték meg a II. Belényesújlaki Falunapokat, mely jelentős esemény a Fekete Körös-menti település életében. A két napos rendezvény keretében több néptánccsoport is szórakoztatták a közönséget, a sportpálya mellett felállított színpadon.

Az elmúlt hét végén rendezték meg a II. Belényesújlaki Falunapokat, mely jelentős esemény a Fekete Körös-menti település életében. A két napos rendezvény keretében több néptánccsoport is szórakoztatták a közönséget, a sportpálya mellett felállított színpadon.

Szombaton délután a Belényesújlaki Falunapi programok helybeli román néptánccsoportok előadásával vette kezdetét. Tehetséges helybeli fiatalok mutatták be tudásukat, többen is közülük a táncok közben szólistaként is szerepeltek. A Bujorii Uileacului néptánccsoport tagjainak előadását nagy elismeréssel fogadta, a kora délutáni órákban már szép számban összegyűlt közönség.

A hivatalos megnyitón a szabadtéri színpadról Belényesújlak polgármestere, Sabau Mihaela Angela és Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötte a közönséget a fellépő kulturális csoportokat. A polgármesteraszony arról beszélt, hogy íme „elmúlt egy év a tavalyi első falunap óta, most újra itt vagyunk és milyen jól eső érzés, hogy egy újabb falunapi rendezvénnyel lesz gazdagabb településünk. Azt kivánom, hogy mindenki, aki ide kilátogatott jól érezze magát”, mondta az elöljáró.

Cseke Attila parlamenti képviselő: „Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit, aki jelen van ezen a település számára oly fontos rendezvényen. Köszönöm a meghivást azt, hogy itt lehettek ezen a rendezvényen”, mondta. Majd arról beszélt, hogy, az első falunapot a tavaly már megrendezték, íme itt van a második, így már hagyományt teremtenek. „Az első lépést már megtették, most a második lépés következik. Ez a közösség nagyon is megérdemli az ilyen ünnepi napokat, amikor akár magát is tudja ünnepelni. Vannak itt tehetséges fiatalok, akik ily módon is megmutathatják magukat, ha egy településnek ilyen jó táncoslábú fiataljai vannak, annak nem csak múltja, jelene de jövőképe is van”, mondta Cseke Attila, majd mindenkinek jó szórakozást kivánt. A képviselő beszédét román és magyar nyelven mondta el.

A gyerekcsoport

A hivatalos megnyitó után elsőként a belényesújlaki Rezgő Néptáncegyüttes gyerekcsapata mutatta be tudását. Lenyűgöző az, amit ezek a gyerekek művelnek a színpadon, úgy táncolnak, mintha egész életükben mást sem csináltak volna. Tegnapi lapszámunkban már láthatták a két legfiatalabb néptáncost – Zselykét és Miklóst – amint ropják a táncot, de az „idősebbek” is nagyszerűen mozogtak a színpadon dicséri mind ez Szabó Amália tanárnő/táncoktató munkáját, aki már ilyen fiatalokat is bevon a belényesújlaki néptáncmozgalomba.

Majd Bihar megye egyik neves táncegyüttese a Micskei Görböc foglalta el a színpadot. Hodgyai Edit tanárnő/táncoktató a micskei iskola igazgatónője és tanítványai marosszéki táncokat adtak elő. A csapat tagjaival együtt táncolt Hodgyai Edit tanárnő is.

A nap egyik kiemelkedő eseménye volt a Belényesújlaki Szűlök nevezetű néptánccsoport szereplése. A táncosok között a Rezgő Néptánccsoport tagjainak szülei – de nemcsak – mutatták be nagyszerű tánctudásukat. Név szerint nem tudnék mindenkit felsorolni, de láthattam a színpadon Balog Lóránd László RMDSZ elnököt, feleségét Balog Emőkét a helyi iskola igazgatóját – aki egyébként a falunapok egyik főrendezője is volt – de más ismerős arcokat is felfedeztem. Csak halkan jegyzem meg: le a kalappal előttük!

Később az érsemjéni Ezüstperje Néptáncsoport tagjai mutatták be nagyszerű táncukat, akik nem csak Bihar megyében, de a határon túl is elismert néptáncosok, nem véletlen az, hogy oly sok helyre meghívják és ők a legtöbb esetben igent mondanak ezeknek a hívásoknak, ki is járt a taps, a közönség elismerése. A szombat este a magyarországi Fresh csapat koncertjével zárult.

Vasárnap délután az Ottományi Nefelejcs férfikórus, a helybeli Rezgő Néptánccsoport, Bogdán Stefánia énekesnő, Belényesújlaki Sweetjeans modern táncsoport és a Royal zenekar szórakoztatta a közönséget. Az idei falunapi rendezvény egy látványos tűzijátékkal zárult.

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!