Bihar hírei

2014.06.15. 19:37

Második Borfesztivál Bihardiószegen

Kilenc pincében tizenegy bor megannyi fajtáját lehetett megkóstolni és megvásárolni Bihardiószegen, a második Borfesztiválon a hét végén. A rendezvénysátorban előadások várták az érdeklődőket.

Kilenc pincében tizenegy bor megannyi fajtáját lehetett megkóstolni és megvásárolni Bihardiószegen, a második Borfesztiválon a hét végén. A rendezvénysátorban előadások várták az érdeklődőket.

"Sört ide..." - szólt szombat délután a bihardiószegi Padalja pincesoron, de inkább a nóta folytatása volt a jellemző, miszerint "...bort ide" (a szép leányokról nincsenek információink), az ebben a formájában másodszor megrendezett Borfesztiválon. A diószegi, illetve az érmelléki bor népszerűsítésére kitalált kétnapos rendezvény programja szerint délelőtt 11 órakor nyitották a pincéket, a felsorolás szerint a Fábián, a két Kun, a Füzesi, a Rittner, a Szabó, a Tolnai, a Kalmár és a Heit pincékben, melyekben tramini, merlot, chardonnay, burgundi, sauvignon, feketeleányka, fehérleányka, királyleányka, muskotály, kékfrankos és rizling borokat lehetett kóstolgatni, illetve megegyezés szerinti áron vásárolni. Az eligazodást a szórólapokra rajzolt térkép, és az útmentére kitett útjelző táblák segítették. A pincesorra vezető út elején lévő térségben lacikonyhák, kürtőskalácsos, illetve kirakodóvásár várta az érdeklődőket.

Vásári komédia

A délutáni/esti programban előbb kézműveskedésre várták a gyerekeket a rendezvénysátor alatt, illetve azon kívül is, a sátorban felállított színpadon elsőként a Váradi Dalnokok férfidalárda lépett fel az alkalomhoz illő repertoárral, a közönség egy része velük énekelte a nótákat. A helyi Szömörce néptánccsoport gyerekeinek előadását a szülők, nagyszülők lelkes tapsa kísérte, a közönség létszáma ekkor volt a legnagyobb. A rendezvény stílusához, hangulatához igen illett a debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely és a Bakator zenekar közös, pünkösdi műsora, ami a vásári komédia elemeit vonultatta fel, bevonva a mókázásba felnőtteket és gyerekeket, pünkösdi királyt és királynőt is választva. Már estébe hajlott az idő, amikor a nagyváradi Kiss Stúdió Színház építette fel a színpadon saját kulisszáit, Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos pedig a Vidámság az élet sója, avagy a hosszú élet titka című zenés bohózatot adta elő, három, illetve négy szereplő egyénisége között lavírozva, folyamatos átalakulásokkal. Közben rövid zápor keltett hiú reményt az esőre régen váró gazdák körében, de szinte még a port sem verte el, ám az idő annyira lehűlt, hogy a Borfesztivál első napjának végére előkerültek a dzsekik, mellények, pulóverek is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!