Bihar-Békés kistérségi találkozó

Csütörtök délután Békéscsabán megalakult a Bihar-Békés Kistérséget vezető bizottság, az albizottságok, s a résztvevők felvázolták a legfontosabb teendőket is.

A mikrorégió ötlete már a kilencvenes évek elején körvonalazódott, az akkori vezetők aláírtak egy szándéknyilatkozatot, azonban az akkori politikai viszonyok még nem kedveztek a továbblépésnek, így a lehetőség csak pár hónapja, idén szeptemberben került ismét terítékre. Miután aláírták a keretegyezményt, a napokban megalakult a vezető bizottság. A magyarországi részről Tóth Imre sarkadi polgármester lett a bizottság elnöke, tagjai pedig Vigh Ilona, Dudás Árpád, dr. Vass György, Martyin Tivadar, dr. Mieczynszky Ernő.

Bihar megye bizottságának elnöke Sárközi Sándor megyei tanácsos, a tagság névsora pedig: Frese Dumitru, Török László, Tiurbe Dan, Miklós János és Dérer Ferenc.A Bihar-Békés Kistérség gazdasági, területfejlesztési, környezetvédelmi, turisztikai, kulturális, sport, társadalmi, önkormányzati, kisebbségi kérdésekben működik majd együtt. Ennek jegyében alakult meg a három albizottság is, az első a területfejlesztés és infrastruktúra kérdéseiben tárgyal és dönt, a második a humán erőforrások területén tevékenykedik majd. Ide tartozik a nevelés, kultúra, sport, egyház, kisebbség és egészségügy kérdésköre. A harmadik szakbizottság a környezetvédelemmel és a katasztrófa-elhárítással kapcsolatos tennivalókat tartja górcső alá. A komissziók munkáját mindkét országban szakmai stáb segíti, a megyei önkormányzat munkatársai.

Konkrét tennivalók

A bizottságok alakuló ülése mellett a csütörtöki találkozón már konkrét tennivalók is körvonalazódtak, olyan feladatok, melyek számára a kivitelezési terv már létezik. Ilyen elképzelés a Mezőgyán–Nagyszalonta, a Körösnagyharsány–Körösgyéres, Nagyvárad–Vésztő útszakasz felújítása. Emellett vállalkozók tapasztalatcseréjére, kölcsönös könyvbemutatókra, színházi előadásokra, sportrendezvényekre is lehetőség nyílik. Egy másik tervcsomag értelmében olyan megvalósítások várhatók, amelyekben az említett két megye mellett Arad és Hajdú-Bihar megye is érintett – ezekről már kormányszinten, a nemrég megtartott román-magyar közös ülés során is folytak megbeszélések.

C. Patócs Júlia