Bibliahét zajlik az Adyban

Bibliahét zajlik az Adyban
Első alkalommal szerveznek vakációs bibliahetet a nagyváradi Ady Endre középiskolában. Hétfőn még nem voltak túl sokan, keddre több gyereket várnak. Sokféle program lesz.

„Az egyik kollégámmal beszéltük, hogy jó lenne egy nyári programot kitalálni, főleg a kisebbeknek, hiszen inkább az ő esetükben gond, hogy mit tegyenek, míg a szülők dolgoznak” – mondta Csepregi Imola vallástanár, a bibliahét szervezője. Így született az ötlet, hogy a református egyházközségekben zajló bibliahetek mintájára a középiskolában is szervezzenek egy ilyen programot.

Tanulságok

Az Ady ugyan nem vallási iskola, de a diákok közül sokan ismerik a bibliahetet, ezenkívül ezek a programok felekezetektől függetlenek. A holland KOEN Alapítvány segédanyagait veszik alapul, ezúttal egy szlovákiai magyar református egyházközség nyomtatta ki az erre az évre vonatkozó útmutató könyvet és a segédanyagokat, melyeket egy nagyváradi konferencián kaptak meg az itteni egyházközségek. Csepregi Imola a szőllősi egyházközségben vállalt aktív szerepet a bibliahetek lebonyolításában, már a kezdetektől fogva.
Az egyhetes rendezvények bibliai történeteket vesznek alapul és azok erkölcsi tanulságait emelik ki. Az idei téma, melyet az Ady Endre líceumban is feldolgoznak, a helyes választás, a válaszút. Hétfőn Noé történetéről volt szó, kedden Gedeonról, syerdán Ruthról, csütörtökön Dávidról és Góliátról, pénteken pedig Dávidról, mint bölcs királyról tanulnak a gyerekek. Minden nap különféle, az adott történethez és az általános témához kapcsolódó kézműves foglalkozás zajlik, munkalapot töltenek ki, éneket tanulnak, lesznek csoportjátékok és különféle jeleneteket is előadnak majd a gyerekek. A foglalkozások reggel tíztől 13 óráig tartanak, az Ady Endre Középiskola dísztermében.
Hétfőn viszonylag kevesen jöttek el, de, amint Csepregi Imola mondta, „nem kenődünk el, ez is benne van a pakliban”. Több tanár is részt vállalt a szervezésben, ay első napon közülük Fazakas Gábor történelemtanár vett részt, továbbá eljöttek önkéntes diákok az Adyból és részt vett néhány gyerek a szőllősi gyülekezetből is.

Neumann Andrea