Bibliahét Nagyvárad-Őssiben

Nagyvárad – A Nagyvárad-Őssi Református Egyházközség és az Árva Bethlen Kata Nőszövetség augusztus 3-8 között rendezi meg gyermekeknek az idei vakációs bibliahetet.

Változatos és szemléletes programokkal várják ezen a héten az őssi református templomban megszervezett vakációs bibliahétre a gyerekeket. Geréb Miklós az őssi egyházközség segédlelkésze a rendezvény kapcsán lapunknak elmondta, hogy a vakációs bibliaheteket húsz évvel ezelőtt, váradi viszonylatban elsőként kezdte el szervezni a Nagyvárad-ősi református egyházközség. Az első években csak ebben a gyülekezetben került megrendezésre a bibliahét, de mára már nemcsak a városban, hanem az egész országban elterjedt. „A vakációs bibliaheteket elsősorban a kisebb korosztály, óvodások és elemi iskolások számára találták ki, de tekintettel arra, hogy ebben a városrészben kevesebben vannak a fiatalok, ezért mi lazábban kezeljük a korhatárokat, így vannak itt egészen kis gyermekek, és vannak kamaszok is. Két csoportban dolgozunk: Románszky Rozália, Péter Emília pedagógusok és Gergely Natália vallástanárnő segítségével foglalkoznak azokkal, akik ezután lesznek ötödikesek, és külön csoportban dolgozunk azokkal a gyerekekkel, akik már voltak ötödikesek. Minden nap áhitattal kezdődik a tevékenység, utána csoportokrba szerveződünk, és elemezzük a különböző bibliai történetet. Ezután énektanulással, kifestők elkészítésével, töltjük el az időt” – ismertette a részleteket a segédlelkész.

 
Egykori és mai bibliahetesek
 
Geréb Miklóstól megtudtuk azt, hogy az idei bibliahét témája az ünnep. „A páska a sátoros ünnep ószövetségi hagyományán keresztül és a kánai menyegző és a király fiának a menyegzői példázatán át jutunk közelebb ennek a fogalomnak a megismeréséhez” – fogalmazott a segédlelkész. Kedden, mivel akkor jobb idő volt, 52 gyerek ment el a templomba a város több gyülekezetéből, és mint Geréb Miklós elárulta, nemcsak református, de római katolikus, ortodox és baptista gyerekek is résztvettek a tevékenyséeken.  „A keddi nap fő érdekessége volt, hogy mi is készítettünk kovásztalan kenyeret,  gyerekek  megkóstolhatták azt, sőt, a bátrabbak a kenyértészta dagasztást is kipróbálhatták. Mára (szerdára – szerk. megj.) sátorépítést terveztünk, de az időjárás miatt ezt el kellett halasztani” – árulta el a segédlelkész. A gyerekek azonban így sem unatkoztak, hiszen a velük foglalkozó felnőttek árnyjátékot mutattunk be nekik. Ugyancsak tegnap, de már a délután folyamán ismét a Nagyvárad-Őssi gyülekezetbe hívták azokat, akik húsz évvel ezelőtt, vagy a kilencvnes évek elején gyerekként résztvevői voltak a vakációs bibliaheteknek. A délutáni rendezvényen Csűry István püspök tartott áhitatot, majd kötetlen beszélgetés keretében elevenítették fel az egykori bibliahetek hangulatát és az elmúlt húsz év történéseit.
 
Pap István