Bibliahét meglepetésekkel

Bibliahét meglepetésekkel
Nagyvárad – Vasárnap mintegy ötven gyerek jött el ma (hétfőn) a nagyvárad-ősi református templomban megtartott vakációs bibliahét első napjára A reggeli áhitat után külön csoportokban zajlottak a foglalkozások.

A reggeli áhitatot Csűry István megbízott püspök tartotta: Jeremiás próféta, valamint Pál apostol történetéből kiindulva, kettejük tevékenységét összehasonlítva Jézus követésének fontosságát hangsúlyozta. Később különváltak a csoportok, s a kisiskolások a templomban maradtak, ahol Románszki Rozália tanítónő Pál Apostol történetével ismertette meg a gyerekeket. A kisiskolások megtudhatták, hogyan változott meg Saul, hogyan vált a gyűlölete egyetlen szempillantás alatt szeretetté, miután Jézussal találkozott.

Okos is lehet buta…

A történet tanulságát különféleképpen fogalmazták meg a gyerekek. „Lehet egy ember akármilyen okos, ha nem hisz Istenben, akkor mégis buta”, mondta egyikük. Később Geréb Natália vallásoktató vezetésével énekeket tanultak a kicsik, a nagyokkal eközben Geréb Miklós segédlelkész és Nagy Judit kántos foglalkozott; egyórakor minden résztvevő uzsonnára gyűlt össze a templomudvaron; a szendvicseket és a teát az Árva Bethlen Kata nőszövetség tagjai készítették. Amint Románszki Rozáliától megtudtuk, az ősi gyülekezetben már 1991 óta tartanak bibliahetet minden nyáron. Ők voltak az elsők országos viszonylatban, s mivel öt hat év után már több mint kétszáz gyerek vett részt, lassan a többi gyülekezet is átvette a szokást.

Egy nap – egy meglepetés

Egészen mostanáig holland testvérgyülekezetek révén jutottak hozzá a bibliahét anyagához, most először a holland segítség mellett a Romániai Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány is hozzájárult ennek elkészítéséhez, lefordításához.

Délután kézműves foglalkozással folytatódott a rendezvény. Mint megtudtuk, minden napra egy-egy meglepetést is tartogatnak a szervezők – egyik alkalommal ajándékot kapnak a gyerekek, máskor pónilóra ülhetnek, megint máskor egy fagylaltoskocsi „téved majd be” a templomudvarra, továbbá egy sólyomkővári kirándulást is terveznek. A foglalkozások minden nap reggel kilenctől egyóráig tartanak, s a továbbiakban is lehet még csatlakozni.

Neumann Andrea