Bezártak három kórházat

Akt.:
Bezártak három kórházat
A kórházakon belüli fertőzések megelőzésére és megszüntetésére irányuló stratégiát dolgozott ki az egészségügyi minisztérium. Két éven keresztül zajlik majd és harminc millió lejbe fog kerülni.

A tervet bemutató keddi sajtótájékoztatón Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke kifejtette, hogy nálunk ezeket a fertőzéseket nem jelentik, ezért fordulhat elő, hogy papíron egy százalék alatti az előfordulásuk aránya, miközben más európai országokban 5 százalék körüli. Ha a stratégia sikeres lesz, papíron nőni fog a számuk, ugyanis az egyik cél épp az, hogy pontos jelentések szülessenek.

Fékent tartani

A mikrobiológus szerint a hiányos jelentések mögött adminisztratív és nem szakmai hiányosságok állnak. A fertőzések többsége nem annyira súlyos, mint azok, amelyek a Colectiv klubbéli tragédia nyomán történtek. Főleg sebek elfertőződéséről, illetve húgyúti fertőzésekről van szó, melyeket általában gyorsan lehet orvosolni. A cél az, hogy féken tartsák ezeket a fertőzéseket és meghozzák a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ne történjenek ilyenek a hazai kórházakban – tette hozzá.

A stratégia az elkövetkezendő 24-30 hónapra vonatkozik és főleg a mikrobiológiai elemzések mennyiségi és minőségi javulására irányul, továbbá egy hatékony jelentés-rendszer kidolgozására, mely kevésbé bürokratikus, mint a jelenlegi. Egy törvényekből álló csomagot tartalmaz, egy szervezési csomagot, mely a személyzet kiképzését is feltételezi, továbbá egy harmadik, beruházásokból álló csomagot. Mindez körülbelül harminc millió lejbe kerül majd. December végéig háromszáz epidemiológust, laboratóriumi orvost, mikrobiológust és más orvost képeznek ki, de asszisztensek és orvosi igazgatók is részt vesznek majd a képzéseken.

Bezárták

A stratégia közzétételét megelőzően ellenőrzések zajlottak, melyek során egy bukaresti és két bákói kórházat bezártak a kórházon belüli fertőzések megelőzésével kapcsolatos szabálytalanságok miatt: a bukaresti Prain egészségügyi központot, a bákói Eldimed Materna kórházat és az ugyancsak bákói Palade klinikát. További három kórház tevékenységét felfüggesztették, 578 bírságot szabtak ki, 518 ezer lej értékben. Az ellenőrzés nyomán készült jelentés szerint az ellenőrzött intézmények 23 százalékában nem volt megfelelő tisztaság és higiénia, 35 százalékuk túlzsúfolt, a kórtermek túl kicsik, 30 százalékban a mosdók száma nem elegendő az ágyak számához viszonyítva, 53százalékuk esetén az étkezési részlegen nem megfelelőek a feltételek, 18 százalékuknál a szennyvíz elvezetése nincs megoldva. 74 kórházban nem tartják be a fertőtlenítés és csírátlanítás szakaszait, s nem kezelik megfelelően a hulladékokat. Tizenegy kórház esetében nem biztosították a vizet és a szappant a látogatóknak és a személyzetnek. A jelentés szerint a kórházak 71,4 százalékában már tartottak kórházon belüli fertőzésekkel kapcsolatos képzések orvosoknak, 94,3 százalékukban pedig asszisztensek számára szerveztek ilyeneket.