Interjú

2020.09.18. 09:58

Cseke Attila: Egy jó vezető nem megosztó, hanem összetartó személyiség

Több közvélemény-kutatást is végeztek Nagyváradon nemrég, a társadalmi kapcsolatokat, a bizalmi indexet, a gazdasági helyzetet vizsgálva. A válaszokból az derült ki, Cseke Attila az első helyet foglalja el mint a legmegbízhatóbb magyar közéleti személyiség. Miként alakult ez így ki, milyen felelősséget ró ez az RMDSZ polgármesterjelöltjére – erről kérdeztük magát az érintettet, Cseke Attilát.

– Kedves Attila, legalább három felmérés is egyértelműen jelezte, önben, Cseke Attilában bíznak a megyében és Nagyváradon a leginkább a magyarok. Még az önök ellenfeleinek a felmérése is ezt mutatta. Mit szól ehhez?

– Örülök az eredménynek, de egy ilyen magas bizalmi index egyszerre erő és komoly teher, illetve felelősség is. A bizalmat meg lehet szerezni egy jó pillanatban, nagyon jól elvégzett feladat, munka eredményeként. Megtartani a bizalmat, no, azt sokkal nehezebb, ide már hangyaszorgalom, megértő, nyitott személyiség, őszinte, nyílt beszélgetések, tévedéseknél bocsánatkérés, problémáknál kreatív megoldókészség kell.

– Ezek szerint ez mind megvan önben?

– Úgy látja? (nevet, szerk. megj.) Nem minden, de nagyon sok viszont igen. A hiányosságaimat a munkatársaim, barátaim pótolják. Az embernek kell legyen egy egészséges önértékelése. Mindenkinek kell tudnia, hogy ő miben jó és miben kell fejlessze magát. Őszintének kell lenni magunkhoz is, másokhoz is, és akkor megtaláljuk azokat az embereket mellénk, akik kiegészítenek minket, és úgy mindannyian jobbak, eredményesek lehetünk.

– Az ellentétek vonzzák egymást?

– Itt nem az ellentéten van a lényeg, hanem a sokoldalú csapaton. A legfontosabb, hogy legyenek világos, tisztán megfogalmazott, közös célok, melyek eléréséhez viszont mindenki járuljon hozzá azzal az erőforrással, amivel rendelkezik. Van, aki nagyon jó ötletelő, van, aki kiváló szervező, van olyan, aki zseniális meggyőző ember. Nagyon ritka az, amikor valakiben minden pozitív tulajdonság egyszerre megvan.

– Most kampányban van, melyik tulajdonság segít ilyenkor a leginkább?

– Nem egy, hanem több is van, ami jól jön, de nem csak most, hanem mindig. Fontos türelmesnek lenni, az emberek szeretik, ha végighallgatják őket, és nem okoskodnak folyton bele abba, amit el szeretnének mondani. Külön jóleső érzés szerintem mindenkinek, ha az ember empatikus, érzékeny az ügy iránt, és nem fapofával áll a felvetett kérdéshez. Igen, a másik dolog, hogy őszintének is kell lenni, mert a hitegetés rövidtávon hozhat eredményt, de hosszútávon biztos nem. De talán mindezek mellet a közéleti ember legfontosabb tulajdonsága a bátor segíteni akarás.

– Nem említette azt, hogy jól kell bírni a támadásokat, ütéseket, lejáratásokat is.

– Nézze, én egy pozitív ember vagyok, mindig is az voltam. Próbálok nem koncentrálni a rosszindulatú támadásokra. A javító szándékú kritikákat, a megoldásokat is tartalmazó vitákat még szeretem is, viszont soha nem tudtam, tudom elfogadni az alpáriságot, a csúfolódást, a mocskolódást. Ezek nem az én, és merem állítani, nem a mi, az RMDSZ eszközei.

– Látom kopogtat, beszélget, konzultál. Minden nap egy új ötlete van, megoldásokat javasol a problémákra. Milyen tapasztalatai vannak, milyenek a visszajelzései?

– Nagyon összetett társadalomban élünk. Az emberek nagyon nagy többsége örül annak, hogy beszélgethet, találkozhat a közösség vezetőivel. Meglepődnek, hisz sokszor a tévében, újságban láttak, és most ott állok az ajtóban, a tömbház előtt, a közvetlen lakókörnyezetükben. Biztatnak, azt érzem, világosan tudják, mit tettem a nagyváradi egészségügyért, a településeink fejlődéséért, és talán vannak, akik értékelik a kiegyensúlyozott személyiségemet is.

– Említette a kiegyensúlyozott személyiségét és az egészségügyet is, ezért lett a szlogenje az egészséges egyensúly?

– Nem, de mások mondják, hogy jól illik rám. Azt első perctől tudtuk, hogy az egyensúlyról szeretnénk beszélni, hisz úgy érezzük, sok területen megbomlott, megbontották ezt Nagyváradon. A másik jelzővel nem igazán boldogultunk. Több ötletbörzét is tartottunk. Volt, aki a Legyen egyensúlyt, mint egy kívánságot akarta megfogalmazni, volt olyan, aki a Teremtsünk egyensúlyt, mint cselekvést ajánlotta. Volt még a Váltsunk egyensúlyra, Egyensúlyt akarunk, de végül egy megbeszélésen Bántó Norbi dobta be a nyerő gondolatot: Egészséges egyensúlyt!

– Az én környezetemből is visszajön az, hogy még a román közösség felé is egy jó üzenet ez, amit megfogalmaztak. Kell az egészséges egyensúly a városban. Önnek milyenek a visszajelzései?

– Valóban találkozom ezzel én is. Legutóbb például a rogériuszi piacon járva az ottani árusok között mondták nekem, hogy telitalálat a programot összefoglaló szlogenünk. Például ott nem lehet mondani, hogy nem javult az infrastruktúra, de közben megromlott az önkormányzat piacigazgatósága és az ott árusító, kereskedő emberek között a hangulat. Valós párbeszédet akarnak a kisvállalkozók, őstermelők a városvezetéssel. Családok biztonsága, megélhetése múlik azon, ahogy az önkormányzat egy-egy döntést meghoz, vagy kivitelez. Ugyanezt tapasztaltam a nagypiacon is. Ott még rosszabb volt a hangulat, hisz a remiz, vásárcsarnok leégésében ott senki nem lát véletlent.

– A szórólapján öt területet emelt ki, a programjában ötven pontot mutat be. Mi az, amit a beszélgetések során legtöbbször visszaigazolva lát az elképzeléseiből, probléma-felismeréseiből?

– Egy emberrel sem találkoztam, aki támogatta volna azt, ahogy a városvezetés az elmúlt években a zöldövezeteket bebetonozta. Nagyon sokan háborognak a város történelmi arculatának az átalakításáért. Kifejezetten ellenszenves a magyaroknak a Szent László térre beerőszakolt, fekete villamosmegálló. A legtöbben azonban azt sérelmezik, hogy az adók, a fűtésszámlák, rezsiköltségek folyamatosan nőnek, és ezzel szemben a városháza nem törekszik arra, hogy jól fizető cégeket vonzzon az itteni ipari parkokba.

– Önnek erre volt egy javaslata, egészségügyi cégek ipari parkját kellene beindítani Nagyváradon.

– Ez csak az egyik ilyen ötlet. Több mindent javasoltam. Tény, hogy nehéz idők jönnek, mert Nagyvárad nem készült fel arra, hogy a könnyűipar, textilipar esetleg összeomlik. A most induló gazdasági válság első körben ezt a területet érinti a legjobban. Itt bérmunkában dolgoztatnak és már pár éve látszott, hogy csak az alacsony bérek miatt maradtak még itt ezek a cégek. Az egészségügyi ipar, amit én javasoltam, az a terület, amely minden körülmények között stabil tud maradni. Az emberek meg akarnak gyógyulni és az egészségügy költségvetése is folyamatosan növekedni fog, tehát aki gyorsan, időben lép, helyzetbe kerülhet. Mi ezt szeretnénk Nagyváradon. Egy másik a kreatív ipar, amit támogatnánk. Ezt azért, mert mozgékony, alkalmazkodó terület. Kidolgoztuk a nagy- és kisvállalatok megerősítését szolgáló jó „gazdasági koktélt”, amely egyszerre hozna a nagyokon keresztül a helyi költségvetésbe komoly forrást, a kis- és középvállalkozásokon keresztül pedig megtartaná a magas foglalkoztatást.

– Meglepő módon, a héten megjelenő, a magyar közösség irányába teljesen barátságtalan román hetilap is dicsérte a programját, és azt bármely nyertesnek kivitelezésre ajánlotta. Mit szól ehhez?

– Nézze, a mi szakmai tudásunkat soha senki nem kérdőjelezte meg. A nyolc évvel ezelőtti programjavaslataimat is sorra átvették. A nagy sportcsarnok, a forgalomtehermentesítésre az alul- és felüljárók, az egyetemi kampusz, mind a mi javaslatunk, ötletünk volt. Én azt szeretném, és arra kérem a bizalmat, hogy adjanak lehetőséget megvalósítani a mostani, a város és lakói számára mindenki által hasznosnak ítélt programpontjainkat.

– Térjünk vissza az interjú elejére. Milyen egy jó vezető Ön szerint?

– Egy jó vezető nem megosztó, hanem összetartó személyiség. Képes csapatot építeni és azt összetartani. Összefogja a kreatív embereket és tudja kezelni a sokszínűségből adódó konfliktusokat. Előrelát dolgokat és ezért időben hozza meg a jó döntéseket. Érzékeny mindenki problémája iránt, de tud prioritásokat is teremteni a temérdek feladat között. Bátor, nem ijed meg a kihívásoktól, de ugyanakkor nem használja veszélyes kísérletekre a közösséget, amit vezet. Kreatív, de nem kalandor. Biztonságot teremt azok számára, akik a vezetést rábízták.

Fizetett politikai hirdetés 10487

Comandat de UDMR Bihor, Publicat de SC Inform Media Press SRL, Cod AEP 23200009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában