Online tábor

2020.07.15. 16:50

Idén az otthonokba költözik a Yuppi Tábor

Ha nyár, akkor Yuppi Tábor – immár tíz éve. A világjárvány azonban mások mellett a jubileumi alkalommal megszervezendő tábort is átrendezte. A mottó ennek ellenére maradt a régi: „minden gyermeknek jár a gyermekkor”. Az idei tábor részleteiről Kónya Zsuzsánna ügyvezető igazgatót kérdeztük.

János Piroska

Idén a megszokott Maros megyei Mezősályi helyett az online térben rendezik meg a Yuppi Tábort, amely a krónikus beteg gyerekek és kamaszok, illetve családjaik számára nyújt felhőtlen kikapcsolódást. Bár nagyon nehezen hozták meg ezt a döntést, a Yuppi számára mindig is a gyerekek, a családok biztonsága volt a prioritás. Ebben az évben pedig ez különösen így van, mivel a táborozók a koronavírus-fertőzés miatt a veszélyeztetett csoportba tartoznak – mondta el megkeresésünkre Kónya Zsuzsánna, a Yuppi Tábor ügyvezető igazgatója. „Ebben az időszakban a félelem, az elszigetelődés, a kontrollvesztés még erősebb, ezt tapasztalták már táborozóink a kórházakban, illetve a kezelések időszakában. Mivel ez egy nagyon nehéz időszak volt számukra, próbáltunk mindenféle formában segíteni nekik. A tábor résztvevői közül felhívtunk 220 családot, és megpróbáltuk kideríteni, hogy mire van szükségük, mi az, amivel a segítségükre lehetünk. Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e lehetőségük részt venni az online táborban, hanem arra is gondoltunk, hogy esetleg lehetnek ennél sürgősebb szükségleteik is, amelyekben segítséget nyújthatunk. Segélycsomagokat küldtünk ki a táborozóinknak, illetve más diabéteszes gyerekeknek, ezekben higiéniai cikkeket, yuppis maszkokat, könyveket, kis meglepetéseket helyeztünk el. Igyekeztünk olyan adománygyűjtési kampányokat indítani, amelyek ebben a helyzetben segítséget jelenthetnek. Ezt a célt szolgálják például a yuppis maszkok, amelyeket Szabó Gyula önkéntesünk és kézművesünk készít. Egy megrendelt maszk ára kettőét fedezi: az egyiket az adományozó-megrendelő kapja meg, egy pedig egy gyerekhez jut el ” – tette hozzá.

Kihívások

Miután meggyőződtek arról, hogy a visszatérő táborozóknak lehetőségük van az online táborban való részvételre, megkezdődött a szervezés.

„Kihívást jelentett számunkra, hogy eddig nem volt online programokban tapasztalatunk, így először meg kellett keresnünk az online »táborhelyünket«, a felületet, amely könnyen elérhető, közismert és sokan tudják használni, majd pedig átültettük programjainkat az online térbe. Új programokat dolgoztunk ki és egy részét ki is próbáltuk, mivel volt két-két »szuperhős-« és »detektív-képzőnk«. Több mint negyven szuperhőst és detektívet képeztünk ki és nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptunk” – tudtuk meg. A Yuppi Tábort idén is egy harminc tagú önkéntes szervezőcsapat készíti elő, idén a teendők nagyobb erőfeszítést és több órai munkát igényelnek, hiszen az aktuális helyzet az önkéntesek számára is kihívást jelent a táborszervezésen kívüli életükben. Ami ugyanaz maradt és mégis kicsit más, az a tábor különlegességét adó terápiás rekreáció módszere, amelyet ezúttal megpróbáltak az online térbe átültetni. Az élményterápia során a résztvevők a kihívások teljesítésével, a saját határaik átlépésével nyernek sikerélményt, ezáltal fedezik fel a belső erőforrásaikat, amelyek majd a betegséggel való küzdelemben segítik őket.
„Nyilvánvalóan nem lehet online mászófalra mászni vagy lovagolni, de az online tér sok interaktív és kreatív tevékenység megvalósítását teszi lehetővé. Az online programok nagyon nagy lehetőséget nyújtanak, egyrészt azért, mert bármilyen krónikus betegséggel élő gyerek vagy fiatal részt vehet rajta, bárhonnan az országból. Ugyanakkor így akár a kórházi kezelés alatt levő gyerekek is »ott tudnak lenni«” – tette hozzá a tábor ügyvezető igazgatója. Az online táborban való részvételhez a gyerekeknek kis eszközcsomagokat küldenek ki, amelyek tartalmaznak minden olyan „kelléket”, amelyre a tábor alatt szükségük lesz. Az online tábor háromnapos lesz, a nappali programok délelőtt zajlanak kis csoportokban, kreatív és mozgásos játékok lesznek, például bűvészkedés, pólófestés és tánc. Mint megtudtuk, a cél nem az, hogy a gyerekek végig a számítógép előtt üljenek, hanem az, hogy valamit alkossanak, mozogjanak és közben legyen meg a társasági élmény. Emellett esti nagy közös játékok is lesznek, amelyek egy adott tematika szerint fognak zajlani, hasonlóképpen a hagyományos táborok esti játékaihoz.

Támogatás

„Nagyon sok jótékonysági rendezvénnyel készültünk az idei évre is, sok olyan esemény lett volna, amelyeken partnerekként vettünk volna részt. Ezek nagy része elmaradt, nagyon kis részét elhalasztották őszre és kérdőjeles, hogy azokat meg lehet-e tartani. A gazdasági helyzetben is nagy a változás és a bizonytalanság, ami nehéz helyzetbe hozta a magánszemélyeket és a cégeket egyaránt, a költségvetési prioritásaik teljesen megváltoztak. Viszont az összefogást megtapasztalhattuk: amikor támogatást kértünk ahhoz, hogy tovább segíthessük a krónikus beteg gyerekeket, nagyon pozitív hozzáállást észlelhettünk. Anyagi szempontból alkalmazkodunk a mostani helyzethez, csökkentettük a működési költségeinket, illetve az adománygyűjtéseket is átalakítottuk egy kicsit” – válaszolta Kónya Zsuzsánna arra a kérdésünkre, hogy mennyire érintette kedvezőtlenül anyagilag a Yuppi Tábort az aktuális helyzet. Online jótékonysági rendezvényeket kezdeményeztek, illetve a magánszemélyek jövedelemadójából és a cégeknek az államnak kifizetendő adójából átirányítható összegeket így is szívesen átutalták az emberek – tudtuk meg. A Yuppit idén a Yuppi Goodies kollekció termékeinek adomány ellenében való megrendelésével is lehet támogatni, ennek része a már említett maszk is. „Célunk ezzel a kollekcióval az volt, hogy a Yuppiból elvigyünk egy kis darabkát az emberek otthonaiba, például egy póló vagy övtáska formájában, illetve, hogy ezáltal is támogathatni tudják a Yuppit és azt, hogy jövőre is meg tudjuk szervezni ezeket a táborokat.”

 

Jelentkezés

A táborokba való feliratkozás idén közvetlenebb formában zajlik, ugyanis eddig az orvosok révén jelentkezhettek a gyerekek, most viszont elegendő egy űrlap kitöltése. Az űrlap megtalálható a Yuppi Tábor Facebook-oldalán (Yuppi Camp), illetve a honlapon (yuppicamp.ro). Aki a három tábor valamelyikébe bejelentkezett, azzal a szervezőcsapat felveszi a kapcsolatot, és megkapják a további információkat. Idén az online térnek köszönhetően nincs létszámkorlát. „Az online-nak az a legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bármennyi gyereket tudunk fogadni, nem kell senkit várólistára tegyünk. Mindenki részt vehet a táborban, aki bejelentkezik” – fogalmazott Kónya Zsuzsánna.

 

Online Yuppi Táborok

Az első online nyári tábort július 23–25. között szervezik meg 7–12 éves gyerekek számára. Jelentkezési határidő: július 19. A következő tábor a 13–18 éves kamaszokat szólítja meg augusztus 6–8. között, erre július 26-áig lehet jelentkezni. A hétévesnél kisebb gyerekes családoknak augusztus 20–22. között szervezik meg a különleges tábort, jelentkezni augusztus 9-éig lehet rá. További információ kérhető a camper@yuppicamp.ro e-mail címen, illetve a 0720-833-013-as telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában