Bezár a váradi vágóhíd

Bezár a váradi vágóhíd
Nagyvárad – A Cominca húsfeldolgozó cég nagyváradi egysége ezév júniusától befejezi a termelést, mert a vágóhíd nem nyereséges.

A cégvezetés a sajtóhoz küldött közleményben jelentette be, hogy a részvényesek közgyűlése március 29-én döntött arról, hogy átszervezi a vállalat működését úgy, hogy a vállalat termékei azérta a jövőben is jelen legyenek a piacon. A vezetés szerint a mostani döntésnek külső és belső okai egyaránt vannak. A külső okok között említették azt, hogy nagyon sokat kellett volna beruházni ahhoz, hogy a gyár eleget tegyen a nagyon magas uniós elvárásoknak, a belső okok között pedig az elmúlt négy évben felgyűlt veszteségeket és a “korlátozott innovációs képességet” nevezték meg.

A vállalat állítja, hogy különböző átképzési programokkal és szakmai tanácsadás biztosításával fogja támogatni az elbocsátásra kerülő dolgozókat, azt azonban nem pontosította, hogy hány ember veszíti el munkáját a bezárás miatt. A nagyváradi húsüzemet 1887-ben alapították, mely családi vállalkozásként működött az 1948-as államosításig. A húsfeldolgozót 1995-ben privatizálták, menedzsmentjét a tavalyi évig egy francia szakember látta el.