Beyoncé a Billboard élén zárta 2008-at – az év legjobbjai

Beyoncé a Billboard élén zárta 2008-at – az év legjobbjai
Beyoncé Knowles Single Ladies című kislemeze a Billboard 100-as listáján és rhythm and blues-hip hop listája élén zárta 2008-at, a 200-as albumlistát pedig Taylor Swift korongja vezeti az óesztendő utolsó sikerlistáján. Közben a Rolling Stone magazin a TV on Radio együttes Dear Science című albumát kiáltotta ki az év legjobbjának

A Billboard 200-as albumlistájának érdekessége, hogy az első öt helyet négy hölgy foglalja el. Taylor Swift után a Mary J. Blige nyomdokaiban járó Keyshia Cole rhythm and blues énekesnő, majd kakukktojásként a Ray Charles szerepében befutott Jamie Foxx, utánuk pedig az idén tündöklő Britney Spears, valamint a tavasszal Budapestre érkező Beyoncé lemeze következik. A Billboard 100-as dallistáján egyébként a legjobb 10 közé srófolták fel a vásárlók Beyoncé egy másik dalát, az If I Were a Boyt.

A lemezboltok eladási eredményeit tükröző Billboard összesített eredményére még várni kell, de a Rolling Stone olvasói és szerkesztői már döntöttek. A TV on Radio postpunk elektronikus zenei elemeket vegyítő albumának sikere megfelel az általános amerikai zenei divatnak. Meglepetés, hogy szorosan a nyomában a veterán Bob Dylan Tell Tale Signs – Bootleg Series 8 című albuma következik, míg a harmadik Lil Wayne The Carter III című lemeze. Utóbbi számára talán csalódás a 3. hely a nyolc Grammy-jelölés után. Még rosszabbul járt a szaklap szerint a Coldplay, hiszen a Grammyre hétszeresen jelölt Viva La Vida album csak a 7. helyre volt jó. A Metallica viszont örülhet, hiszen a veterán metálbanda a Death Magnetic-kel bekerült a legjobb tíz közé, hiába írták le többször is, mint “lecsengett” csapatot. A TV on Radio lemeze több honlapon szerzett értékes helyeket az évvégi összesítésekben, nyilván nagy örömet okoz a társaságnak a brit New Musical Express 2. helyezése. A New Musical Express befutója egyébként a szintén New York-i alternatív rockot játszó MGMT Oracular Spectacular című albuma. E honlap listáján még a legjobb tíz közé sem került be a Coldplay általában sikeres albuma. Az eddig ismert eredmények szerint a Coldplay lemeze csak a Last FM rádió listáján szerzett első helyet az MGMT albuma előtt. A Q magazin albumlistájának éllovasa 2008-ban a Kings of Leon, amely a blues és a déli rock ötvözetét kínálja. A The Sunday Timesnál a dallamos rockot játszó Fleet Foxesnak szavaztak bizalmat a válogatók.

A lemezgyűjtők népszerű honlapja, az Allmusic mindenféle rangsor nélkül ömleszt olvasói elé mintegy 60, általa figyelemre méltónak ítélt albumot. Az előadók között szerepel Erykah Badu, a Buena Vista Social Club, a Coldplay, a Deer Hunter, a Fleet Foxes, B. B. King, Femi Kuti, Lil Wayne, az MGMT, az Oasis, a Portishead, a The Raconteurs, Taylor Swift neve.