Bevezetnék a távleolvasást

Bevezetnék a távleolvasást
A Helyi Tanács szerdai ülésén egyöntetűen megszavazták a hőfogyasztás távleolvasását lehetővé tévő rendszerről szóló szakjelentést. A vízfogyasztást is ugyanígy olvassák majd le.

Ritli László Csongor RMDSZ-párti tanácsos közbevetette, hogy a rendszer több szolgáltató integrálását tenné lehetővé, beleértve az áram- és a gázszolgáltatást is, a jelentős beruházás ezt indokolttá tenné. Egyúttal megkérdezte, hogy a „B” zónában is bevezetik-e a távleolvasást. Ilie Bolojan polgármester kifejtette: a rendszer így is integrálni fogja a vízműveket, valamint a hőszolgáltatót, s az internet- és telefonszolgáltatók kábeleit használja majd, egyelőre egyéb szolgáltatók bevonását nem tartja időszerűnek, viszont nem lenne célszerű elhalasztani a döntést, hiszen amúgy is még hátravan a közbeszerzési eljárás. A ƒ„B” zónában pedig nem vezetik be a rendszert. Ebbe Váradnak azon területei tartoznak, ahol nem kifizetődő a központosított hőszolgáltatás és amelyeket előbb-utóbb lekapcsolnak a távfűtésről.

A tanácsosok végül egyöntetűen megszavazták a tervezetet. Amint a hivatalos indoklásból kiderül, a bevezetendő informatikai rendszer alkalmazása nyomán, melyhez a vízművek már létező M-BUS rendszerét is felhasználják, kevesebb alkalmazott foglalkoztatására lesz szükség, a leolvasás gyorsabban megy majd, kiszűrik a hibákat, jobb szolgáltatásokat nyújtanak majd a fogyasztóknak. A következő lépés a megvalósíthatósági terv, valamint a műszaki terv elkészítése lesz, melyet a későbbiek során fognak szavazásra bocsátani.

Neumann Andrea