Bevált az egykulcsos adó

Theodor Stolojan liberál–demokrata pártelnök szerint az egységes adókulcs bevált Romániában, és 10–15 évig fenn kellene tartani, amíg a romániai életszínvonal megközelíti az EU államaiét.

A várakozásoknak megfelelően eredményesnek bizonyult a 2005–ben bevezetett 16 százalékos egységes adókulcs, mert jelentős mértékben növekedtek az állami költségvetési bevételek — nyilatkozta a Román Liberál–demokrata Párt elnöke, Theodor Stolojan. A pártelnök annak kapcsán fejtette ki véleményét az egységes adókulcsnak további 10–15 évig való fenntartásával kapcsolatban, hogy, amint jelezte, a „következő két évben legkevesebb öt választás lesz az országban, s ezekre készülve, egy sor javaslat hangzott el a politikai osztály részéről az adók és illetékek növelését illetően”. Az egységes adókulcs alternatívájaként két markáns javaslat fogalmazódott meg: az egyik a progreszív jövedelemadózás bevezetése az egységes társaságiadó–kulcs megtartása mellett, a másik pedig a hozzáadottérték–adó (TVA) csökkentése az alapélelmiszerek esetében. Stolojan szerint, amíg szükség van a masszív külföldi tőkebeáramlásra, s rendelkezésre áll az olcsó és szakképezett hazai munkaerő, még az éves 20–25 %–os bérfejlesztés ellenére is, fenn kellene tartani a jelenlegi adórendszert, amelynek a sikere többek között a TVA–nak köszönhető, amely jelentős bevételnövekedést eredményezett a hazai fogyasztás mértékének robbanásszerű növekedésével. Ezért a TVÁ–hoz sem kellene nyúlni — véli Stolojan.

A pártelnök javaslata olyan nemzetközi gazdasági helyzetben hangzik el, amikor a kelet–európai államok többségében az egységes egykulcsos adórendszer az éves gazdasági növekedés példa nélkül álló, 6–9 %–os üteméhez vezet — lásd: Szlovákia, Csehország, Lettország, Szlovénia vagy Lengyelország —, másrészt a többnyire konzervatívok által kormányzott fejlett nyugat–európai államok mindinkább a progreszív adórendszer, illetve az adók és illetékek növelése felé hajlanak, amint azt jóléti állam megreformálására tett német „szociális piacgazdasági modell” – kísérlet is bizonyítja. A magyarországi politikai osztály e két gazdaságpolitikai felfogás mentén fogalmazza meg programját, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetséget kivéve, amely a nagy társadalmi elosztórendszerek számára a gazdaság élénkítéséhez vezető, viszonylag alacsony, egységes, szlovák–román–típusú adórendszer révén kívánja a forrásokat előteremteni a lakosság „ingerküszöbét” máris meghaladó magas adók további növelése helyett.

Bódi Sándor