Bevadultak a szélsőségesek

Bevadultak a szélsőségesek
Románia – Olasz-román belső vita miatt összeomlott az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója. Mussolini nekiugrott a románoknak, erre a románok kiléptek az európai parlamenti csoportból.

Összeomlott  az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója, miután Alessandra Mussolini olasz európai parlamenti képviselő, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor unokája olyan nyilatkozatot tett, hogy minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban. A Nagy-Románia Párt (PRM) öt európai parlamenti képviselője erre válaszul kilépett a Függetlenség, Hagyomány és Szuverenitás (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve ITS) elnevezésű csoportból. Kilépésük nyomán a szóban forgó csoportnak nincs elég tagja ahhoz, hogy önálló frakcióként szerepeljen az Európai Parlamentben.

 

Rövid életű frakció.

A Nagy-Románia Párt e-mailben nyilatkozatot tett közzé az ügyről az Európai Parlament intranet hálózatán. “Ez  a lelkiismeretlen nő értésünkre adta, hogy szerinte minden román bűnözőként él, és rettenetes bűnöket követ el. Nagyapjára, Benito Mussolini fasiszta diktátorra és nagybátyjára, Galeazzo Cianóra (Benito Mussolini külügyminiszterére, vejére) emlékeztet ezzel. Ilyen körülmények között a Nagy-Románia Párt nem akar semmilyen kapcsolatban sem lenni Alessandra Mussolinivel, aki ilyen szentségtörő kijelentést merészelt tenni népünkről” – áll az e-mailben.

Az ultrajobboldali és euroszkeptikus ITS januárban alakult meg, de nem kapott kiemelkedő pozíciót az EP-közgyűlés befolyásos bizottságainak egyikében sem, mert a többi csoport összefogva bojkottálta. Egy-egy irányzat akkor alkothat frakciót az EP közgyűlésében, ha csoportja legalább 21 tagot számlál, és ezek a képviselők legalább hat országból valók. A Nagy-Románia Párt képviselőinek kivonulása előtt 23 tagja volt az ITS-nek, most 18 maradt.