ERDON Országos hírek

2008.05.16. 08:51

Pert nyert Traian Băsescu

<p>Helyt adott a legfelsőbb bíróság tegnap Traian Basescu államfő fellebbezésének az Országos Diszkriminációellenes Tanács határozata ellen, amely korábban megrovásban részesítette az elnököt egy televíziós riporternőt illető, diszkriminatívnak minősített kijelentése miatt.</p>

Băsescu tavaly májusban bevásárolni ment egy bukaresti üzletközpontba, ahol nyomába eredtek az újságírók, ugyanis éppen azon a napon zajlott a leváltásáról szóló, végül számára sikerrel végződött népszavazás. A politikus az egyik televízió újságírónőjének kezéből kiragadta a mobiltelefont, amellyel az fényképezte őt, majd zsebre vágta. A készüléket az államfő később visszajuttatta, de a telefon memóriája rögzítette, amint Băsescu, immár gépkocsijában ülve, feleségének a riporterre utalva kijelentette: „Milyen erőszakos volt ez a büdös cigány."

A diszkriminációellenes tanács néhány nappal az eset után figyelmeztetésben részesítette az államfőt. Bár Băsescu novemberben első fokon pert vesztett a tanáccsal szemben, a legfelsőbb bíróság most végül úgy határozott: az elnök nem követett el vétséget, mivel a kijelentés magánjellegű beszélgetésben hangzott el. Az ítélet indoklásában azonban az ügyben eljáró bíró elismerte, hogy a „büdös cigány" kifejezés diszkriminatív jellegűnek tekintendő.

(Háromszék)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!