Betörték a zárat, menniük kell

Akt.:
Betörték a zárat, menniük kell
Fedél nélkül maradt egy háromgyermekes család, az apa az állását is elvesztette. Eddigi életükről, helyzetükről beszélgettünk velük, s az eset néhány más szereplőjével.

Évek óta nincs hol lakniuk, időszakosan húzzák meg magukat itt-ott – egy ismerős garázsában, egy elhagyatott épületben. Tavaly télen is fedél nélkül voltak, akkor a legkisebb gyermek, az akkor két éves Krisztián súlyos tüdőgyulladást kapott, emellett sajnos epilepsziás is, folyamatosan kell szednie a gyógyszereket, hogy ne legyenek krízisei.

Viszontagságok

Az idén körülbelül öt hónapot töltöttek egy épülő tömbház melletti kis házban. A tömbház tulajdonosának nem felelt meg, hogy az ingatlanból a ház udvarába lehetett betekinteni, ezért felvette a kapcsolatot a ház tulajdonosával, hogy lakoltassa ki a családot, ami meg is történt.
Múlt pénteken foglalták el a Tudor Vladimirescu utcai ingatlan egyik üres lakrészét. Remélték, hogy a polgármesteri hivatal megengedi, hogy ott húzzák meg magukat, de nem így történt. A tisztviselő, akinek az egészet bejelentették, remélve, hogy kiutalják számukra a lakást, azt mondta nekik: majd ők is úgy járnak el a lakásigénylési dossziéjukkal, ahogy ők az ingatlannal. Ráadásul az ingatlan többi lakója sem akarta őket az udvarban, a rendőröket is kihívták. Hogy nem kellett azonnal menniük, azt a lakást visszaigénylő család egyik tagjának köszönhetik, aki maga kérte a rendőröket, hogy ne lakoltassák ki őket, adjanak nekik három nap türelmi időt. Viszont holnap mindenképp menniük kell.

csalad2

Jogsértés történt

„Nem tudjuk, mitévők legyünk. Az állásomat elvesztettem, mert nem akartam egyedül hagyni a családomat ezekben a napokban. A két nagyobbik gyerek ősztől iskolába járt, de mosdatlanul, piszkosan nem fogják őket befogadni. Az utcán sem vagyunk biztonságban, a rendőrök jönnek és megbírságolnak” – panaszolta Rézműves Zoltán, a családfő. Szerinte nyugodtan maradhattak volna még ott, hiszen a lakrész üresen állt, s vannak még az udvarban olyan személyek, akik nem fizetnek lakbért. Nem érti, tette hozzá, hogy lehet az, hogy 2007 óta nem kaptak egy szociális lakást a polgármesteri hivataltól…
Mint megtudtuk, a tulajdonosok több mint húsz éve pereskednek a Tudor Vladimirescu utcai, államosított ingatalanért, s egy lakrész kivételével már megnyerte a pert az a család, mely egykor birtokolta a házat, de nem akarja átvenni, míg a teljes ingatlanról nem születik bírósági döntés. A családot képviselő Wanek Ferenc kérdésünkre elmondta: véleménye szerint jogsértés történt, nem érthet egyet azzal, hogy a szóban forgó család csak úgy kisajátította az ingatlanrészt. „Hogy értsek egyet, milyen alapon, hol van ennek a jogi vagy erkölcsi háttere, hiszen csak úgy beköltöztek. Megértem, hogy fedél nélkül vannak, de a társadalom nem így működik. Mindannyiunknak vannak jogaink és kötelezettségeink” – fejtette ki.

Nem megoldás

Amint Wanek Ferenc lánya hozzátette, bár a beköltözött család helyzete számára sem közömbös, nem találja elfogadhatónak, hogy az ingatlant csak úgy elfoglalják. A polgármesteri hivatalnak kellene megoldania a család helyzetét, de nem mások kárára, fejtette ki. Bár Rézműves Zoltánék úgy költöztek oda, hogy betörték a lakásajtót, igyekezett emberségesen bánni velük és adott nekik pár nap haladékot…

Neumann Andrea