ERDON Helyi hírek

2015.07.06. 09:35

Véget értek az érettségi vizsgák

Mint minden évben, az idén is kissé késve kezdődött el az érettségi utolsó próbája, mivel a korábbi alkalmaknál többfajta tételt kellett sokszorosítani. Ismét kizártak egy érettségizőt.

Mint minden évben, az idén is kissé késve kezdődött el az érettségi utolsó próbája, mivel a korábbi alkalmaknál többfajta tételt kellett sokszorosítani. Ismét kizártak egy érettségizőt.

A szaknak megfelelő választott tantárgyból zajló vizsgán Bihar megyében 4824-en voltak jelen, a hiányzók száma 139 volt. Egy diákot kizártak, ezúttal az Emanuil Gojdu középiskolában létesült vizsgaközpontban, ugyancsak azért, mint az elmúlt alkalmakkor, vagyis mert csalni próbált, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől.

Sok tantárgy

Ettől eltekintve rendben zajlott az utolsó, pénteki vizsga is – bár, mint évek óta mindig, az idén is kissé később foghattak neki a munkának a vizsgázók, mivel a tételek sokszorosítása több időt vett igénybe, mint a korábbi alkalmakkor. Most ugyanis sokféle tantárgyból vizsgáztak, az Ady Endre Középiskolában például csaknem tízféle tételt kellett sokszorosítani.

Bár a legtöbb osztályteremben 40-45 perccel kilenc után kezdhettek neki a munkának, fél tizenkettő körül már jónéhány érettségizőt láttunk a tanintézet előtt. A legtöbben közülük földrajzból vizsgáztak, s mint mondták, elég könnyűek voltak a kérdések.

Vélemények

E mellett többek között kétféle programozási nyelvből zajlott vizsga, akik a Pascalt választották, azt mondták, nehezebb volt, mint amire számítottak, egy közepes jegyet ugyan könnyen ki lehetett hozni, de annak, aki ennél többre vágyott, keményen meg kellett dolgoznia. Állítólag nem is mindent tanultak abból, amit kaptak. A másik programozási nyelvből (C/C++) nem kaptak nehéz tételeket, de azért gondolkodni kellett a megoldáson, tudtuk meg. Nem kaptak különösen nehéz feladatokat növény- és állattanból, és anatómiából is nehezebbre számítottak - mint megjegyezték, a szimuláláson komplikáltabbak voltak a kérdések. Viszont a kémia megizzasztotta az érettségizőket, ez a vizsga nehezebbnek bizonyult az összes korábbinál. Amúgy akik kémiából vizsgáztak, jóval később is fejezték be, mint társasaik. A fizikát ugyancsak viszonylag könnyűnek tartották a vizsgázók – tudtuk meg Bogdán Károly fizikatanártól.

Akik végeztek a vizsgákkal, a Partiumi Keresztény Egyetemnek az iskola bejáratánál felállított standjánál kaphattak információkat továbbtanulási lehetőségekről, s aki akart, ihatott egy hideg, „zöldbe öltöztetet” kólát is.

A péntekivel véget értek az érettségi megmérettetései, az első eredményeket július 7-én, kedden 16 óráig teszik közzé, s ekkortól 20 óráig lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket július 10-én függesztik ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!