Bethlen Gábor–szobor

Bethlen Gábor–szobor
Szamár megye – Betlen Gábor erdélyi fejedelem emlékére állítnak szobrot Szatmárnémetiben, a Bethlen Gábor téren. A szoborállítást a Szatmár–Szamos–negyedi egyházközség kezdeményezte.

A Szamosnegyedi Református Egyházközség és a Betlen Gábor Társaság szívügyének tartotta azt, hogy Szatmárnémetiben is legyen mellszobra a református egyházat támogató nagy fejedelemnek. Hosszabb tárgyalások, egyeztetések és megbeszélések során, a Szamos–negyedi egyházközség lelkipásztorai és a presbítérium felvállalta, hogy az általuk kezdeményezett, majd a városi tanács jóváhagyására Bethlen Gábor téren avassanak fel egy szobrot, amelyik a fejedelem emlékét őrzi és annak történelemformáló szerepére hívja fel a szatmárnémetiek figyelmét.

Szoboravatás

Erdei István, szatmárnémeti szobrász bronzszobrát október 31 előtti vagy utáni vasárnp avatják fel. Az időpontot az dönti el, hogy Ft. Tőkés László püspök, mikor tud jelen lenni a szoboravató ünnepségen. A szobor elkészítése 9 ezer lejbe kerül. Az összeg 30 százalékát már összegyűjtötték közadakozásból, a fennmaradó összeget a Szamos–negyedi egyházközség fizette ki. A cél az lenne, hogy a szobor valóban közadakozásból jöjjön létre, nem terhelve annak költségeivel az egyházközösséget. Éppen emiatt várják mindazokat a vállalkozókat és magánszemélyeket, akik hajlandók hozzájárulni a mellszobor felállításához, jelentkezzenek a Szatmár–Szamos–negyedi református egyházközségnél.