Betemetik, amit kiástak

Akt.:
Betemetik, amit kiástak
Több a nagyváradi várral kapcsolatos elképzelést ismertetett keddi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere.

Ilie Bolojan polgármester bejelentette, hogy a nagyváradi helyi tanács következő, pénteki ülésén terjesztik elő azt a határozat-tervezetet, melynek értelmében kilenc, a várban lévő helyiségre hirdetnek árverést. Főként vendéglátóipari egységek kapnának helyet ezekben a helyiségekben, melyeket minimum öt évre adna koncesszióba a város további öt évre szóló szerződés-hosszabbítás lehetőségével. Hozzátette: mivel a lehetséges üzemeltetőknek komoly befektetéseket kell majd eszközölniük, ezért a koncesszió első két évében jelentős kedvezményt nyújt a város ezeknek a beruházóknak. Bolojan elmondta, hogy a helyiségek licitációjának kikiáltási ára havi 21 lej/négyzetméter lesz, és a nyertesek az árverés eredményeképpen megállapított bérleti díjnak csak a felét kell majd kifizessék az első két évben. Hozzátette, hogy módosító munkálatokat is engedélyez majd az önkormányzat a jelentkezőknek, például elválasztó falak építését, de ezek a módosítások nem érinthetik az építmény struktúráját és tiszteletben kell tartsák a műemlékekre vonatkozó összes jogszabályt. Az önkormányzat további terve az, hogy hotel is működjön a várban, ezért megbeszélést kezdeményez a város a lehetséges üzemeltetőkkel. Mint mondta, márciusban vagy áprilisban már meg is kezdődhet az első árverés az elszállásolásra alkalmas helyiségek koncesszióba adására.

Betemetik

Ilie Bolojan ezt követően bejelentette, hogy leállítják a várban eddig zajlott archeológiai feltárásokat: amit eddig találtak, azt a lapidáriumban fogják bemutatni. Emellett a közeljövőben kiszedik a földet a bástyákból, azt követően pedig megkezdődik azok felújítása. A polgármester elképzelése szerint az elkövetkező öt-tíz évben elkészül mind a bástyák, mind pedig a várfalak felújítása is. Mint arról már számos alkalommal beszámoltunk, a váradi vár területén a középkori gótikus székesegyház régészeti feltárása zajlik. Ennek kapcsán a várfelújítás kivitelezőjének, a Constructorul Sălardnak a régészét, Mihálka Nándort kérdeztük, aki kifejtette: a várudvaron huszonkét szelvényt ástak ki, és az ott talált falrészeket azonnal restaurálni és konzerválni kellett volna. Mivel azonban ezekre a munkálatokra nem volt pénz, a nyitott szelvényekben lévő egykori falrészletek a tél folyamán elkezdtek rongálódni, ezért Mihálka Nándor régészeti szempontból pozitívumnak tartja azt, hogy homokkal betömik és geotextillel lefedik ezeket a gödröket, mint hogy tovább rongálódjanak a falak. Kifejtette, hogy a topofelmérés, a talált anyag dokumentálása megtörtént, így az ásatás a jövőben bármikor folytatható lesz. Mint mondta, a szelvényekben talált falrészletek elhelyezkedése alapján megrajzolták a székesegyház hozzávetőleges kontúrjait, és ez a rajzolat látható lesz majd a betömött várudvar leendő burkolatán. Hozzátette azt is, hogy az épületek alatt végzett ásatások helyszíneit nem fogják betemetni, az ott talált középkori falakat in situ tekinthetik meg a látogatók.

Pap István