Betekintés Kusztos Endre művészetébe – kiállítás a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

Fotó: Vakarcs Lóránd
Fotó: Vakarcs Lóránd
A Kolozsvári Művészeti Múzeumban „Betekintés Kusztos Endre művészetébe” című kiállítást tekintheti meg közönség.

„A fa az erdélyi sors szimbóluma”

Kusztos Endre művészi alkotásaiban a szülőföld, a Kis-Küküllő- menti, a Sóvidék, Szováta tájait örökítette meg. A kor hangulata érződik alkotásaiban. A hatvanas években a színes festészetről áttért a grafikára. Szénrajzaiban az emberi sorsok, a saját sorsa jelenik meg. Grafikai témája a fa. A művész szerint a törött fában benne van az egész 20. század. A fa az erdélyi sors szimbóluma. Színkezelésében a feketének és a szürkének különböző árnyalatait alkalmazza a műveiben. „Rájöttem, hogy a fehér- feketével is ki tudom magam fejezni, sőt, még többet is tudok közölni a nézővel és erőteljesebben, mint a színekkel. A fákkal, fasorsokkal kezdtem foglalkozni, egyre inkább tudatosult bennem, hogy ezek egyetemes gondolatokat fejeznek ki. A fa sorsa az ember sorsához hasonlít, a törés minden esetben fájdalmat okoz, kivirágozhatunk, termést hozhatunk vagy elszáradhatunk, elpusztulhatunk.” (Székelyföld, 1997, október). Egyik alkalommal törött fát látva, azt érezte, ennek a fának a sorsa olyan, mint az övé. A fa sorsa hasonlít az ő sorsához.

Művészetében Nagy István festészetének hatása és továbbgondolása érezhető

Kusztos Endre (1925, Makfalva- 2015, Marosvásárhely) erdélyi festőművész, grafikus. A Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán diplomázott 1955-ben, mestere Miklóssy

Gábor festőművész volt. 1962-1965 közötti időszakban az Erdőszentgyörgyi Múzeumban dolgozott. 1966-tól szabadfoglalkozású művészként alkotott. A külföldi tanulmányutak, a különböző alkotó táborokban szerzett tapasztalatai, ismeretei, élményei jelentős szerepet játszottak művészi világának alakulásában. 1961-ben, Gy. Szabó Béla anyagi támogatásával, alkalma volt a Szovjetunió jelentős képzőművészeti múzeumjait meglátogatni. A ’70-es évek elején a Román Képzőművészeti Szövetség megbízásából a Szovjetunió közép-ázsiai területeit látogatta meg, 1977-ben az Amerikai Egyesült Államokban járt. Különböző művésztelepeken alkotott. Makói, gyergyószárhegyi (1974, 1975), zimniceai (1976), Valea Nucarilor-i (1979) illetve medgidiai (1980) művésztelepeken dolgozott. Műveit országos, illetve megyei tárlatokon állította ki. Művészetére Nagy István festőművész (1873, Csíkszentlélek -1937, Baja) hatással volt. Nagy István tájképeit pasztellkrétával és szénnel készítette.

A 9. Kolozsvári Magyar Napokon rendezett „Betekintés Kusztos Endre művészetébe” című tárlat megnyitóján Szakács Imre festőművész, Nagy Miklós Kund művészeti író, Jakob Attila, a kiállítás kurátora méltatta a neves grafikus munkáját. A közönség 30 alkotását nézheti meg. Kusztos Endre alkotásaiban a kisebbségi lét szimbólumait jelenítette meg.

Csomafáy Ferenc