Beteg gyermekeket látogattak

Beteg gyermekeket látogattak
Nagyvárad – Péntek délután a Betegek Világnapja alkalmából Nacsádiné Csuka Melinda református kórházlelkésznő vezetésével fiatalok egy csoportja a Városi Kórházban meglátogatta a beteg gyermekeket.

 

 

Péntek délután a Betegek Világnapja alkalmából Nacsádiné Csuka Melinda református kórházlelkésznő vezetésével fiatalok egy csoportja a nagyváradi Városi Kórházban meglátogatta a beteg gyermekeket. A gesztus nem egy új kelletű kezdeményezés, hiszen karácsony és húsvét előtt máskor is meglepték már a kis betegeket különböző ajándékokkal. A csomagok ezúttal plüssállatokat, gyermek- és társasjátékokat, magyar és román nyelvű olvasnivalókat, valamint ruhaféleségeket tartalmaztak. Az akció legfontosabb támogatói a hollandiai Onstwedde református gyülekezete és munkacsoportja, a Caritas Catolica, a ferences rendi nővérek, és ez alkalommal a fugyivásárhelyi református egyházközség voltak. A főszervező külön köszönetet mondott a megjelent fiataloknak, amiért a hideg idő ellenére vállalták a részvételt, valamint az intézmény személyzetének is, akik szeretettel fogadták őket. A diákokon kívül a Szent László Római Katolikus Iskolacsoportból Benedek Ramóna hitoktató, Módi Blanka nővér és Szabó Ervin spirituális csatlakozott a nemes ügyhöz, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium néhány tanulóját pedig Bere Zsuzsanna vallástanárnő kisérte el. Rajtuk kívül képviseltette magát a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Vár-Lak Ifjúsági Központja, valamint a Nagyvárad-Rogériuszi Református Egyházközség Nőszövetsége is.

 

Szenvedés

 

A kórtermek felkeresése előtt imára került sor a folyosói előcsarnokban. Nacsádiné Csuka Melinda hangsúlyozta: a világnap célja, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését. Az áldott orvos, Jézus mondta: „nem az egészségeseknek van szükség orvosra, hanem a betegeknek”. (Mk 2,17). A betegség tehát az az állapot, amikor az ember kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és egyben ilyenkor szorul a legtöbb törődésre és odafigyelésre, a betegek világnapja pedig felhívja figyelmünket arra, hogy még nagyobb szeretettel és türelemmel forduljunk szenvedő embertársaink felé. Sajnos, a betegséget senki sem kerülheti el, földi életünkhöz hozzátartozó valóság. Betegségeinket, szenvedéseinket úgy kell elviselnünk, hogy közben felfedezzük értékeit és megváltó erejét. A keresztény embernek hinnie kell, hogy szenvedésében Jézus társul hozzá, aki értelemmel tölti meg az értelmetlennek tűnő szenvedést. Így válik az emberi szenvedés áldássá, nemcsak a beteg számára, hanem a környezete számára is.

Megjegyezte: Urunk sorsközösséget vállalt minden szenvedő emberrel. Szenvedése és feltámadása a megváltás ténye számunkra, így a betegekben és a szenvedőkben éljen mindig a remény, hogy a szeretet győzedelmeskedik. Hozzátette: az embernek Isten szemében oly nagy értéke van, hogy ő maga emberré lett, hogy együtt szenvedhessen az emberrel, nagyon valóságos módon, testben és vérben, ahogy ezt Jézus szenvedéstörténete mutatja. Azóta minden emberi szenvedésben jelen van Valaki, aki együtt szenved, együtt viseli a szenvedést a szenvedő emberrel, azóta minden szenvedésben jelen van Isten együtt szenvedő szeretetének a vigasztalása és a remény csillaga. Mert „a mi betegségeinket ő viselte, és a mi fájdalmainkat ő hordozta.” (Ézsaiás 53,4.)

A jelenlevők később ezt látták és élhették meg újra és újra együtt is a betegágyaknál.

 

Ciucur Losonczi Antonius