Beteg gesztenyefák Nagyváradon

A beteg levelek idő előtt lehullanak, őszies hangulatot idézve
A beteg levelek idő előtt lehullanak, őszies hangulatot idézve
A nyár ellenére őszi hangulat tárul a sétáló elé Várad egyes utcáin, parkjaiban: a kórokozók és a hőség ugyanis megtámadta a gesztenyefákat, amelyek idő előtt hullatják el leveleiket.

A terebélyes lombozatú fák enyhítik a sokakat megviselő nyári forróságot, ám ők sem immunisak mindenre, támadás őket is éri. Ilyen kórokozó a gesztenyeaknázó moly (Cameraria ohridella) néven ismert kártevő, ami tavasszal a tojásait a gesztenyefa leveleire rakja le, a kikelt lárvák pedig a levélbe fúrják magukat és abból táplálkoznak. A levél előbb-utóbb elszíneződik, sárgás-barnás folt jelenik meg rajta, majd lehull. Védekezés persze létezik ellene, a jelenség nem új, ám az idén a bürokratikus ügyek okán később kezdték el a rovarirtás mellett a növényvédelmi kezeléseket is.

A betegség jelei

A Petőfi-parkban, a Gesztenyefa-soron (Nicolae Jiga u.), de az Ezredévi emléktéren járva is megfigyelhetőek a betegség jelei, néhol már annyi levél lehullott, hogy összeseperve, kupacban áll a parkoló autók között. Az Ezredévi emléktéren a gesztenyefák törzse körül is vörös levelek borítják a földet.
A július 27. – augusztus 3. között végzett rovarirtás és növényvédelmi kezelés során az önkormányzat kiírása szerint a rovarirtók Dimilin 48 SC, Topsin 70 WDG, Nissorun 10 WP szereket, és más, a Mezőgazdasági Minisztérium által jóváhagyott szereket használtak a fák védelmének érdekében.

János Piroska