Beszólások az előadássorozaton

Beszólások az előadássorozaton
Nagyvárad – A Határon Átnyúló Együttműködés Napjai elnevezéssel kétnapos előadássorozat kezdődött tegnap (pénteken), a Nagyváradi Egyetem aulájában.

A rendezvény egy nagyszabású, tizenöt hónapos program része, mely a kis és közepes vállalatok integrációjának segítésére irányul, határon átnyúló szolgáltatások fejlesztése által – tudtuk meg Nicoleta Bugnartól, a PHARE CBC 2005 által támogatott program felelősétől. Tegnap egy kissé módosult a program, ugyanis a repülőgép késése miatt egyes bukaresti meghívottak nem jöttek el – így délben a későbbre tervezett előadások és műhelymegbeszélések zajlottak.

Elsőként dr. Ioan Mihut, a Nagyváradi Egyetem professzora tartott előadást. Többek között a kisvállalkozsok sikerének feltételeit említette – ez meglátása szerint a tőke áramlása, a menedzseri kompetencia, a tudás és a hozzáértés. Példaként Honda nevével fémjeleztt japán vállalkozást hozta fel – ez a vállalkozás egy garázsban kezdődött, melyet biciklijavító műhellyé alakítottak.

Az előadást követően a résztvevők soraiból Ioan Popa Baciu, a Romániai Iparosok Országos Egyesületének Bihar megyei vezetője szólalt fel. Menedzseri tapasztalatára hivatkozva azt fejtette ki: egyáltalán nincs szükség szakértelemre, elég, ha a vállalkozó maga köré csoportosítja a jó szakértőket. Igen, nálunk megeshet, hogy így van – hiszen országunkat a zűrzavar jellemzi, senki nem ért semmihez – válaszolt a professzor, mire nagy taps következett. A későbbiekben dr. Petru Prunea, a Nagyváradi Egyetem professzora tartott előadást arról, mennyire mostoha a sorsuk a kisvállalkozásoknak – hiszen fennmaradásuk általában a nagy konszernek akaratán múlik. „Romániában úgy döntöttünk, hogy ezeket átengedjük a külföldieknek, s mi maradunk a kisvállalkozásoknál” – zárta mondandóját.

Az egyesület vezetője ismét kifogást emelt – mint mondta, az előadást mintha diákok számára tartották volna, s nem esett benne szó a határmenti együttműködésről. A későbbiekben arról esett szó, milyen hatást gyakorol az Európai Unió a hazai kisvállalkozásokra, ma pedig az egyetemi közeg szerepét taglalják a határon átnyúló együttműködés megvalósításában.