Beszélgetés Dalma Boronkai Rodriguezzel

Fotó: Simon László
Fotó: Simon László
Gaetono Donizetti L’ Elisir d’ amore (Szerelmi bájital) című vígoperája az operairodalom egyik legkedveltebb és legtöbbet játszott darabja. 1832. május 12.-én mutatták be Milanóban, a Teatro Cannobianában. A szövegkönyvet Felici Romani írta Eugen Scribe La Philtre című színműve alapján.

A Kolozsvári Magyar Opera parádés szereposztással mutatta be G. Donizetti Szerelmi bájital című remekművet. „A darab nem történelmi témájú, nem kötődik szigorúan korhoz- a későbbi színpadi állítások viszonylag szabadon alakíthatják a színpadi környezetet. Egyszerű, de örök témát dolgoz fel, benne jól felismerhető típusokkal (Belcore a hetvenkedő katona, Dulcamara a nagyotmondó sarlatán, Nemorino a reménytelen szerelmes, Adina a hideg, de végül meglágyuló szívű nő).”- írja az előadás rendezője Kürthy András. Két vendégművésszel játssza a kétfelvonásos operát. Adinát az Amerikai Egyesült Államokból érkező Dalma Boronkai Rodriguez alakítja, míg Nemorino szerepében Hector Lopez lép fel. További szerepekben felléptek: Peti Tamás Ottó, Mányoki László, Barabás Zsuzsa, Veress László, Göllner Délia, Tóth Márton. Karmester: Jankó Zsolt. Díszlettervező: Székely László. Jelmez: Pilinyi Márta. Koreográfus: Adrian Mureșan. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs.

Beszélgetés Dalma Boronkai Rodriguezzel

Rövid kolozsvári tartózkodása alatt sikerült interjút készíteni a kolozsvári származású magyar szopránnal, Dalma Boronkai Rodriguezzel. Az előadásra való felkészüléséről, a repertoárjáról, pályájának alakulásáról beszélgettünk. Kolozsváron született, családjával 21 éve elhagyta az országot, Amerikában telepedtek le. Houstonban él. Ott képezte hangját. A családban daloskedvű ember nem volt.

Hogyan készült fel az Adina szerepére?

Rohanó világunkra jellemző az információ áramoltatása. Ennek következtében megkapta a Kolozsvári Magyar Opera Donizetti „Szerelmi bájital” című vígopera videófelvételét, az előadás rendezéséről. Megfigyelte, majd jegyzeteket készített, tanult, hogy felkészülten érkezzen a szülővárosába. Tudja, figyelembe kell venni a művész kreativitását is. Mivel Dalma Boronkai Rodriguez nem egy habozó típus, három hónap alatt felkészült az Adina szerepre. A Kolozsvári Magyar Operában lépett fel Adina szerepében. Elmondta, hogy ismeri az előadás egész szövegét. Azokban a momentumokban, mikor nem énekel, figyelnie kell, fel kell „hangolja magát a másikra”. Az Adina szerepében érzékelteti a szereplő érzelmi változását. A kezdeti hideg viszonyulás mögött a mély érzelem, szerelem rejlik. A közönség hosszan tartó, felcsattanó tetszésnyilvánítása a Kolozsvári Magyar Opera vezetőit igazolták. A kolozsvári előadáson Hector Lopez Nemorino szerepét alakította. Mexikói származású, de jelenleg kolozsvári lakos. Maga a vígopera meglehetősen nehéz. Hector Lopez nemcsak tehetséges énekes, de nagyon jó színész is. Ennek következtében számára sem volt megoldhatatlan feladat a figurát jól alakítania.

Mi a véleménye az előadásról?

Nagyon tetszett a rendezés. Jankó Zsolt karmester nagyon muzikális. Hector kitűnő kollega, bizonyos dolgokban megegyeztek. Rendkívül jó előadásnak tartja. Ez a vígopera lelkileg és színészileg is sokat igényel. Több komédiát, színészkedést kér, ugyanakkor táncolni is kell. A koreográfus bízott benne, bíztatta, hogy meg tudja valósítani a szerepnek megfelelő táncot. Számára rendkívül értékes az a bizalom, amelyet művészi munkája iránt tanúsítanak. Régi álma valósult meg, hogy felléphetett a szülővárosának opera színpadán.

Mi a repertoárja?

Dalma Boronkai Rodriguez járja a nagyvilágot. Fellépett Róma, Firenze, San Francisco, Texas, Florida, Houston operáinak színpadán. Főbb szerepei: Susanna (Figaro házassága), Adina (Szerelmi bájital), Gilda (Rigoletto), Violetta (La Traviata). Kiemelte, hogy megfelelő felkészültséggel, akárkivel tud énekelni. Példaként említette, hogy volt olyan fellépése, amikor a partnert az előadás megkezdése előtt, félórával ismerte meg. Lehetősége volt, hogy modern operát is énekeljen. Ann K. Gebuhr zeneszerzőnek Bonhoeffer című operájában Maria von Wedemeyer szerepét alakította. Jövőben, 2017 tavaszán Micaela szerepét alakítja (Carmen című opera), amit az Irving Symphony-val fog előadni Dallas, Texasban.

Amerika arról híres, hogy mindig megtalálja az érdekességeket, amelyeknek anyagi vonzatuk van. Milyen az amerikai közönség zenei preferenciája?

A Broadway produkciói kísérleti jellegűek. Igen széles a kínálat. Az amerikai közönség 90%-a az ilyen típusú, műsorokat, előadásokat kedveli. 10%-a kedveli az operát. Az operett előadáshoz az énekesnek sokoldalúnak kell lennie. Nem lehet csak operaelőadásokat tartani, figyelembe kell venni a közönség elvárását, aki az operettet, a musicalt igényli. Gyönyörű repertoárja van. Lehár Ferenc és Kálmán Imre operettjeiből énekelnek. Spanyolul, angolul, németül és magyarul énekelte „A víg özvegy” és „A denevér” című operettek áriáit. Érzékeltette a preferencia-különbségeket. Houstonban a közönség kedveli „A víg özvegy” és „A denevér” című operettet. Európában a Marica grófnő, A víg özvegy, a Csárdáskirálynő című operetteket igénylik. A történelmi háttér is szerepet játszik. Dalma Mexikóban fellépett a Gilda (Rigoletto) és az Adina (Szerelmi bájital) szerepében. De ha kell, a musical sem akadály. Hiszen az amerikai közönség szívesen hallgatja ezt a műfajt is. A férjével együtt részleteket mutattak be a Website story-ból. Mindenütt vannak tényleg zeneértők. A lényeg, hogy a közönség szórakozzon. Nem lehet csak komoly operaelőadásokat tartani, musical és operett eladásokon a férjével együtt is fellépnek.

Művészi pálya alakulása

Dalma Kolozsváron született 1972-ben. Ötéves korától énekel, táncol. Már kisiskoláskorban, Halmos Katalin, a Báthory István Elméleti Líceum zenetanára észrevette, milyen gyönyörű hangja van. A szülőknek azt tanácsolta, hogy írassák be a zeneiskolában. Iskolai tanulmányait (V.- XI. osztályig) a „Sigismund Toduță” Zeneiskolában végezte. 13 éves volt, mikor Fodor Sándor novellája alapján készült Csipike lakodalma című produkcióban szerepelt. Akkor megtanulta- idézi fel emlékeit-, hogy bármi történjen a színpadon, kreatívnak kell lennie, fel kell találnia magát. Azután családjával Amerikába költöztek. Houston Baptist University-n végezte főiskolai tanulmányait. A Rise University Shepherd School of Musicban mesterizett. Több énekversenyen díjat nyert. Első helyezést és közönség díját nyerte meg a „Lois Alba” Ariaversenyen. Ugyancsak első helyezést ért el a New Jersey Verismo Opera Énekversenyén, amely a világhírű Carnegie Hall-ban zajlott le, New York Cityben.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,