Beszélgetés a munkaadókkal

Beszélgetés a munkaadókkal
Bihar megye – Különféle intézmények, valamint a vállalkozók képviselői vettek részt azon a hétfői kerekasztal beszélgetésen, melyen főleg a munkavállalás különféle aspektusairól esett szó.

 

 

A rendezvényt a nagyváradi Ruhama Alapítvány Karrierek központja szervezte a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Bihar megyei Vállalatok Egyesületével, valamint a Munkaadók Bihar megyei Szövetségével közösen, s a rendezvény a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kis termében zajlott.

 

Fontos a párbeszéd

 

A szervezők köszönetet mondtak Biró Rozália alpolgármesternek azért, hogy az önkormányzat helyet biztosított a rendezvénynek, az alpolgármester pedig válaszképp elmondta: tulajdonképpen ő tartozik köszönettel, hiszen az önkormányzat a nyilatkozatok szintjén közvetítőként működik a helyi gazdaság szereplői között, azonban ezen a szinten túl több nemigen történik. Épp ezért örömmel vette a meghívást, hiszen egy ilyen párbeszéd nagyon fontos, főleg a gazdasági krízis idején, hangzott el.

 

Kiképeznék őket

 

Ezt követően Adriana Du Plessis, a nagyváradi Csodaház igazgatója fejtette ki: sokan azok közül a fiatalok közül, akik kijárták a létesítményt, otthon töltik a mindennapjaikat, s néha felhívják őket és megkérdezik, hogy nincsenek-e rendezvényeik számukra is. Így született az ötlet, hogy a létesítmény modern konyhájában kiképezhetnének fogyatékkal élő fiatalokat arra, hogy gyorsétkezdékben vállalhassanak munkát. A Csodaház igazgatója bízik abban, hogy ezek a fiatalok a későbbiekben állást is találnak majd, hiszen külföldön nagyon sok fogyatékkal élő fiatalt foglalkozhatnak ismert étkezdeláncokban, ezeknek a fiataloknak van mit nyújtaniuk, hangsúlyozta ki.

 

Több nyíltság kell

 

Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója többek között arról szólt: mindössze 111 szabad munkahely szerepel a nyilvántartásukban – holott véleménye szerint ennél sokkal több van a megyében. Ezúton emlékeztette a jelenlévő cégképviselőket, hogy kötelesek jelenteni az ügynökségnek a szabad munkahelyek számát. Az elkövetkezendőkben az AJOFM munkatársai ellátogatnak a különböző cégekhez, s ismeretik a munkaadókkal az inasok alkalmazásával kapcsolatos újdonságokat. „Sokkal nagyobb nyíltságot és sokkal jobb együttműködést sszeretnénk a munkaadókkal” – tette hozzá Daciana Nica.

 

Kosárfonó

 

A későbbiek során Nicolae Hoduț, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője ismertetett részleteket az úgynevezett inastörvényről, majd felszólalt többek között Ioan Druță, a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének képviselője, aki a Pénzügyi Törvénykönyv módosításairól szólt. Szó esett többek között a Ruhama Alapítvány és a tamáshídi polgármesteri hivatal közös projektjéről is, melynek során a településen egy kosárfonót létesítettek, ahol hat roma származású helybélit alkalmaztak. Mindannyian régóta állástalanok voltak és pár osztályt jártak ki csupán. Az előadások után kötetlen beszélgetés alakult ki a meghívottak között.

 

Neumann Andrea