Beszédes hozzászólások a kiértékelőhöz

Bihar megye – A Bihar megyei RMDSZ Választmányának pénteki űlésén nehezen indult a hozzászólás a választási kiértékelő felolvasása után, de menet közben megjött az étvágy.

Elsőként a Margittai RMDSZ szervezet alelnöke iratkozott fel hozzászólásra, aki elismerte, hogy Margittán kimondottan kudarcról lehet beszélni: két RMDSZ tanácsosal kevesebb van a helyi tanácsban és elvesztették az polgármesteri helyett. Ez viszonyt szereinte egy Margittáról Budapestre elszármazott hölgynek tulajdonítható, aki kolbász és sör osztogatásával, ingyenes budapesti koncerttel kampányolt, majd megharagudott, s testvérét indította függetlenként az RMDSZ jelölt ellen.

Nyakó József érmihályfalvi választmányi tag szerint felesleges volt az elővgálasztás megrendezése, csak ellenségeskedést szült. A helyi választmányoknak kell annyi önállóságot adni, hogy jelöltet állítsanak. Az érmihályfalvi kudarcért a későn indult beruházásokat okolta, melyek eredménye csak most kezd mutatkozni, akkor nem lehetett még hivatkozni rá, viszont így is többen szavaztak Kiss Sándorra Mihályfalván, mint ahány magyar választó van ott.

Kapy István szerint legfontosabb a megyei tanácselnök posztja volt, minden más csak ezután követklezik, s ezt sajnos elveszítettük. Az RMDSZ Stefan Seremi demokrata párti jeölt legyőzésére összpontosítiott, miközben lekörözte a liberális jelölt. Mostmár vigyázni kell az elkövetkező parlamenti választásokra, mert csak a 2 világháború közötti Romániában szembensült a magyarság olyan nehéz helyzettel, amilyen ősszel vár ránk, mondta.

Török László nagyszalonta polgármestere értetlenül állt a siránkozások előtt. Pocsaly Zoltán Margitta polgármestere és Kiss Sándor a megyei Tanács elnöke, ha el is veszítette a mostani választást, inkjább dicséretet érdemel, hogy volt bátorsága kiállni, mint sajnálatot. Egy jó vezetőnek nem csak hozzáértésre, hanem jó hozzáállásra is szüksége van. A közösség felé optimizmust kell sugározni. Az RMDSZ igen is nyert és nem veszített az elmúlt választáson, mondta.

Kiss Sándor Elek szerint a múlt hibáin nem rágódni kell, hanem tanulni belőle. Ismerni kell önmagunkat és ellenfeleinket is. A jelöltet fel kell építeni, ahogy tették ezt Székelyhídon. Ott egy olyan jelölt nyert, akinek még kölcsönt sem adott volna senki, de felépítették az illetőt, mondta.

Cseke Attila elmondta, hogy 280 szavazattal veszített az RMDSZ Margittán, ami egy kisközségben sok lehet, de városon kevés. Most 23 polgármestere van a magyarságnak a megyében, míg a múlt mandátum idején csak 21 volt, tehát sikerről beszélhetünk. Persze voltak hibák is. Le kell vonni a tanulságot: legjobb kampányfogás a választóval kialakított közvetlen kapcsolat. Érmihályfalva megérdelmelte azt a 100 millió régi lejt, amit beruházásra kapott, még akkor is, ha nem felelt meg teljes egészében az elvárásoknak.

Lakatos Péter képviselő elmondta, hogy hiba volt, amikor nem értették meg a választókkal, hogy egy független jelöltnek lehet esélye kistelepülésen, de egy akkora városban, mint Nagyvárad csak elveszett szavazat amit rá adnak. Sajnos magyar sajátosság, hogy akkor értékelünk valamit, amikor már elveszítettük. Igy vagyunk a megyei tanács elnöki helyével is.

Bíró Rozália szerint mára enyhült a romániai magyarok félelme, ez már nem össztartó erő, mások az elvárások az RMDSZ-el szemben mint az elején. Jövőképet, érvényesülési lehetőséget kell teremteni a magyaroknak Az elért eredménnyek viszont nincsenek bebetonozva, semmi okunk megelégedetten hátra dőlni.

Utolsóként Kovács Zoltán érmihályfalva első fordulóban újraválasztott polgármestere szólt hozzá a választási kéirtékelőhöz. Szemmel láthatólag zavarta, hogy az érmihályfalvi választási eredményt amolyan kiudarcképpen tálalták, és hangot is adott felháborodásának. Mihályfalván nem kellett második fordulót tartani, a tanácsban egyetlen román jelölt jutott be. Nem érti, hogy miért nem pozitív értelemben tárgyalják a mihályfalvi választási eredményt. “Én 2600 szavazatot kaptam, a megyei tanácsa elnökjelöltje, Kiss Sándor pedig 3000-nél is többet. Egy 12.000 lélekszámú városben nem lehet 9.300 szavazatra jogosult, amint azt a hibás választrási listák alapján számolják, különösen, ha számításba vesszük, hogy a felnőtt lakoság egy jó része külföldön dolgozik. Igaz, hogy kaptunk pénzt vízhálózatra, és csatornázásra, de nincs még egy olyan város, ahol annyi romos iskolaépület, egészségügyi létesítmény lenne, mint Mihályfalván, nem kell irreális elvárásokat támasztrani a kapott pénz ellenébe. Mihályfalvát, ha meég emlegetik, a nyertesek között emlegessék”, mondta Kovács Zoltán.

Albert Ferenc