Beszámoltak tevékenységükről

Nagyvárad – Kedden az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott sajtótájékoztatón számoltak be múlt évi tevékenységükről Harkai Zoltán várad-ősi és Bimbó-Szuhai Tibor észak-rogériuszi RMDSZ-elnökök.

 

 

Harkai Zoltán, az RMDSZ várad-ősi szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet: a megyeszékhely ezen lakónegyedében megközelítőleg 20 ezren élnek, közülük körülbelül 3500-an magyar anyanyelvűek, ami 17 százalékos részarány. Úgy vélte: az RMDSZ-nek továbbra sincs oka a panaszra, hiszen színes és színvonalas esztendőt tudhat maga mögött. Szokás szerint az újévköszöntő bállal indítottak, majd farsangi mulatságot szerveztek. Részt vállaltak a kokárdakészítésben és március 15-én két helyen is koszorúztak. Nőnapi ünnepségük is volt, a Phoenix mazsorettcsoport tagjai pedig Forró Enikő vezetésével tojásfestéssel készültek a húsvéti ünnepre. Természetesen jelen voltak a vársáncbeli majálison is, ahol több mint 85 liter gulyást készítettek és osztottak szét ingyenesen. Június 1-jén különböző műsorszámokkal, illetve versenyekkel megünnepelték a nemzetközi gyermeknapot, az ősz folyamán pedig megemlékeztek a magyar vonatkozású évfordulókról. 2011-ben megrendezésre került az elemi iskolások rajzversenye is, és a körzetben tovább tevékenykedik a Tibclau asztalitenisz-csoport. Szintén aktív szereplő volt a társasági tánccsoport is, melynek tagjai számtalan meghívásnak tesznek eleget.

Harkai Zoltán örömmel újságolta, hogy az önkormányzat finanszírozásával korszerűsítették a Gheorghe Pop de Băsești utca ivóvíz- és távhő vezetékeit, valamint szakaszosan az Altarilor utcát, és két új híd is épült. Megjegyezte: a várad-ősi körzet tevékenységét Pásztor Sándor tanácsos felügyelte, a fejlesztések nyomán pedig jelentősen javultak a helybeliek életkörülményei. A tervek közül megemlítette: folytatni szeretnék az elmúlt években megszokottá vált rendezvényeiket, a már elkezdett programokat, illetve megvalósítani minden, a magyarságot érintő elképzelést, és ugyanakkor felkészülnek a választásokra is.

 

Körvonalazodó székház

 

Bimbó-Szuhai Tibor elnök arról számolt be, hogy 2011 a bemutatkozás éve volt az észak-rogériuszi RMDSZ-szervezet életében. Mivel egyelőre csak körvonalazódik egy székház, találkozóikat különböző helyszíneken tartották. A legsikeresebb ezek közül a volt Patria mozi előtti háromnapos eseménysorozat volt, melynek idején használt gyermekruhákat és játékokat gyűjtöttek. Négy zsák ruha és három zsák játék gyűlt össze, amit átadtak az utcagyerekek ideiglenes menedékhelyének, ami éppen akkor nyílt. Barabás Ferenc vezetésével a legjobb bográcsost főzték a tavalyi majálison. Júniusban 12 órás váltóúszást szerveztek- idén 24 órásra tervezik- melyen 97-en indultak és összesen 40 kilométert úsztak le. Szeptemberben Delorean Gyula önkormányzati képviselővel kiegészülve az észak-rogériuszi csapat is benevezett a félmaratonra és sikeresen teljesítette a távot.

A 2012-es tervek között Bimbó-Szuhai Tibor felsorolta, hogy Szabó József tanácsos továbbra is havi rendszerességgel fog tartani fogadóórákat a Gyermekváros mellett működő multifunkcionális központban. Figyelemre méltó, hogy egy háromfős német orvoscsoport megigérte: a tavasz folyamán két napot városunkban töltenek és ingyenes konzultációkat tartanak, illetve lehetőségeik szerint gyógyszerekkel segítik az arra rászorulókat. Az egészségnapot a várad-rogériuszi református egyházközséggel közösen szervezik majd meg.

 

Ciucur Losonczi Antonius