Beszámolt a tárgyalódelegáció

Beszámolt a tárgyalódelegáció
Augusztus 25-én Kolozsváron, Tőkés László püspök, az EMNT elnöke jeles közéleti személyiségekkel, továbbá a pártonkívüli EP-jelöltségét támogató szervezetek vezetőivel tanácskozott.

A tanácsokozáson a jelenlevők meghallgatták a tárgyalódelegáció beszámolóját az RMDSZ képviselőivel folyó egyeztetés állásáról. Nehezíti a tárgyalást a felek eltérő alapállása: míg az RMDSZ képviselői a közös listán való indulást tartják a legfontosabbnak és kizárólag csak szemléletváltásról hajlandók beszélni, Tőkés László tárgyaló csapata az erdélyi magyar politikai képviselet gyökeres megújításának szándékával indult neki az egyeztetésnek. Ezzel magyarázható, hogy mindeddig inkább olyan programpontokban volt egyetértés – törvénytervezetek benyújtása, oktatási programok támogatása, a Székelyföld sajátos jogállásáról szóló helyi referendumok támogatása – amelynek sikeres gyakorlatba ültetése nem csak az RMDSZ szándékán múlik, ezért a megegyezés után könnyen ki lehet majd hátrálni belőle a többségi ellenállásra hivatkozva.

Álláspontok
A politikai intézményrendszer alapvető megváltoztatását célzó programpontokban – az EMEF összetétele és hatásköre, konkrét választási együttműködés az önkormányzati és parlamenti választásokon, a támogatási rendszer depolitizálása és pártosságának felszámolása, a státusirodák közszolgálatisága, az RMDSZ monopol-helyzetéböl származó közösségi vagyon megosztása, stb. – azonban igen kis mértékben közeledtek az álláspontok.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy történelmi helyzet előtt állunk, mind a hiteles és hatékony EP-képviselet biztosítása, mind a romániai magyar politikai képviselet gyökeres reformja szempontjából. Kifejtették érveiket egy esetleges megegyezés feltételeiről, kihangsúlyozva, hogy egy konkrét és ellenőrizhető garanciák nélküli egyezség elodázza vagy akár el is lehetetlenítheti a politikai megújulást.

 

Letölthető:

Cselekvési terv [.doc – 41KB]
EMEF [.doc – 28KB]
Támogatáspolitika [.doc – 22KB]
Választási együttműködés [.doc – 25KB]