Beruházások miatt változik a tömegközlekedés

Akt.:
Beruházások miatt változik a tömegközlekedés
Több szempontból is pozitívak a Nagyváradi Közszállítási Vállalatnál tapasztalható tendenciák. Csuzi István, a cég vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a nagyváradi remízben.

Csuzi István, a HKV vezérigazgatója elmondta: két nagy munkálat lesz a városban, ami a villamosközlekedésre is kihat majd, ezek egyike a Kossuth (Independentţei) utca aszfaltozása, ami szombaton fog zajlani, ezért azon a napon a központban nem fog járni a villamos, helyette a T1-es autóbusz fog közlekedni az Új Központ-Vitéz utca-Olaszi temető vonalon, míg Őssiben az Emanuel templomtól villamos ingajárat fog közlekedni. Rossz idő esetén a aszfaltozást vasárnap ejtik meg. Csuzi István hozzátette: remélhetőleg augusztus közepéig megnyitják a Szent László hidat is, és ha ez megtörténik, akkor módosulás lesz a 14-es és a 12-es autóbuszjáratok tekintetében, melyek behajtanak majd a Szent László térre, megállnak majd a görög-katolikus püspökség előtti megállóban, míg a 13., 15., 16. buszjáratok vonalát már megváltoztatták, és azok a most ismert útvonalon fognak haladni a továbbiakban is.

Jegyek és bérletek

A vezérigazgató ismertette a jegy-, és bérletvásárlási adatokat. Elhangzott, hogy 2015 első hat hónapjában 701.208 jegy és 61.350 bérlet lelt gazdára, míg 2016 első hat hónapjában 773.308 jegyet és 62.349 bérletet váltottak. Az ötven százalékos kedvezményes bérletetből 2015 első hat hónapjában 47.179 darabot váltottak ki, míg 2016 első hat hónapjában 45.601 darabot. A teljesen szubvencionált diákbérletek esetében tavaly az első hat hónapban 5.962 darab, az idei év első hat hónapjában 9.848 darab kelt el. Az ún. pénztárca típusú kártyákat tavaly az első hat hónapban 17.912 lej értékben töltötték fel, az idei év első hat hónapjában pedig 21.579 lej értékben. Az automaták használata néminemű csökkenést mutat. Az elmúlt év első hat hónapjában 10.771 darab jegyet és 72 darab bérletet, az idei év első hat hónapjában 10.335 jegyet és 53 bérletet váltottak ki automatákból. A pénztárca típusú kártyafeltöltés 2015 első hat hónapjában 561 lej értékben, az idei év első hat hónapjában 1.015 lej értékben történt.

Az sms-ben vásárolt jegyek és napi bérletek tekintetében látványos növekedés történt. Míg tavaly az első hat hónapban 31.715 jegyet és 572 napi bérletet vásároltak ezen a módon, addig az idei év első hat hónapjában 86.479 jegyet és 1.390 napi bérletet vásároltak sms-en keresztül. Csuzi István az eredményeket összegezve elmondta, hogy az idén elérték a 2014-es szintet, vagyis máris behozták azt a hátrányt, amit a tavalyi évben a Szent László tér felújítása, és ezzel együtt a villamosközlekedés leállítása okozott a vállalatnak.

Ellenőrök

A vezérigazgató a továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly külsős cégre bízták a jegy- és bérletellenőrzési szolgáltatást, ami nagyon pozitív eredményeket hozott, hiszen egyrészt jelentősen megnőtt az ellenőrzések száma, másrészt viszont csökkent a jegy- és bérlet nélkül utazók száma. Az ugyan igaz, hogy az előző év hasonló időszakához képest 3462 esettel nőtt a tömegközlekedési eszközökön jegy vagy bérlet nélkül elkapott utazók száma, akik helyben, vagy negyvennyolc órán belül kifizették a büntetést, viszont 942 darabbal kevesebb jegyzőkönyvet kellett írniuk az ellenőröknek. Csuzi István közölte, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt vezették be az új büntetéskifizetési rendszert, melynek lényege az, hogy azok a személyek, akiket az ellenőrök érvényes jegy vagy bérlet nélkül kaptak el, és nincs náluk ötven lej, amennyibe a helyszíni bírság kerül, azok az ellenőr által kiállított irat alapján a város bármely jegyárusító helyén kifizethetik negyvennyolc órán belül ezt az összeget. A negyvennyolc óra letelte után – ha nem fizettek – a vétkesek nevére kiállítják a 250 lejes büntetést.

Csuzi István azt javasolja az utasoknak, hogy amennyiben úgy érzik, visszaélés áldozatai lettek az ellenőrök részéről, ne ellenkezzenek a jegyzőkönyv kiállítása ellen, hanem annak az iratnak a birtokában nyújtsanak be írásos panaszt vagy a HKV székhelyén vagy bármelyik jegyárusító helyen, és amennyiben a vállalat belső vizsgálata megállapítja, hogy az utasnak volt igaza, akkor törlik a büntetést. Kérdésre válaszolva Csuzi István elmondta, hogy sokkal kevesebb panasz érkezik hozzájuk az ellenőrök ellen, mint korábban, és a panaszok zöme arra vonatkozik, hogy az ellenőrök túl hamar kikapcsolják a jegy- és bérletérvényesítő eszközöket a közszállítási eszközöken, így az utasoknak nincs elég idejük érvényesíteni jegyüket, bérletüket.

Villamosturizmus

Csuzi István vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy jövőre megnyitják a váradi villamosremízben a közszállítási múzeumot, ezért továbbra is várják mindenkitől a különböző emlékeket relikviákat, amelyeket be lehet majd mutatni a leendő múzeumban. A HKV régi fényképeket, régi bérleteket, jegyeket, újságokat stb. vár a polgároktól. Maga a sajtótájékoztató egyébként abban a felújított villamosvagonban zajlott, amelyet a HKV a bécsi Villamosmúzeumtól kapott egy másik korabeli villamossal egyetemben. A korabeli villamosok augusztus közepétől fognak közlekedni a városban. Ezeket a járműveket turisták számára tartja fenn a HKV, akik kibérelhetik azt, illetve hétvégenként járhatják majd körbe a városközpontot vele a turisták. Erre a villamosra egy jegy ára négy vagy öt lej lesz, amit a villamosvezetőtől vásárolhatnak majd meg a turisták.

Pap István