Beruházások: kölcsönnel kiváltott kölcsön

Beruházások: kölcsönnel kiváltott kölcsön
A nagyváradi önkormányzat összesen maximum 48 millió lej kölcsönt vesz fel a Pénzügyminisztériumtól különböző helyi beruházások finanszírozására.

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén megszavazta azt, hogy a város felvegyen két kölcsönt a Pénzügyminisztériumtól összesen maximum 48 millió lej értékben. Az első hitel összértéke maximum 33 millió lej, melyet három százalékos kamattal maximum 15 éves futamidővel igényel meg a város. Ebből az összegből többek között a tömbházak hőszigetelés rehabilitációjának programját finanszíroznák, de jutna pénz az új iskolaközpont építésére, a Szent László tér felújítási munkálataira, a várfelújításra, és a fűtéshálózat felújítására is. A második hitel maximum 15 millió lej felvételéről szól szintén a Pénzügyminisztériumtól, ugyancsak három százalékos kamatra, de húsz éves futamidővel. Ebből az összegből fedezné a város a fűtésrendszer felújítási költségeit. A tanácsosok által egyhangúlag megszavazott határozattervezetek indoklásai szerint a városban számos beruházás zajlik, amelyeket még az idén be kell fejezni, és a városnak nincs elég pénze mindezeknek a munkálatoknak a finanszírozására, ezért szükséges az említett két hitel felvétele.

Egyik helyett a másik

Mint arra emlékezhetünk, a nagyváradi helyi tanács februárban már megszavazott egy 27 millió lejes kölcsönt a Szent László tér felújítási munkálatainak, valamint a tömbházak hőszigetelés-rehabilitációjának finanszírozására. Huszár István alpolgármester a tanácsülés után lapunk kérdéseire válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy a 48 millió lejes hitel nem adódik hozzá a 27 millió lejes kölcsönhöz, hanem az előbbi mintegy kiváltja az utóbbit. Huszár István elmagyarázta, hogy a városi tanács februári döntése után jelent meg a Pénzügyminisztériumnak egy sürgősségi rendelete, melynek alapján helyi önkormányzatok előnyösen vehetnek fel az államtól kölcsönt az állami kincstáron keresztül. Ezt követően határozta el az önkormányzat azt, hogy összeállít egy listát azokról a beruházásokról, amelyeket a pénzügyminisztériumi hitelből szeretne megvalósítani. Ezen a listán szerepelnek azok a beruházások is, amelyekre a 27 millió lejes kölcsönt kérték. Az alpolgármester elmondása szerint, amennyiben megkapják a minisztériumtól a teljes igényelt összeget, akkor a 27 millió lejes hitelt gyakorlatilag nem fogja a város elkölteni, ezt a hitelszerződést egyoldalúan fel lehet bontani, ha a város nem költi el a pénzt. Ha azonban a minisztérium nem hagyja jóvá csak a kért összegnek egy részét, akkor még mindig ott van tartalékban a 27 millió lej, amiből ki lehet majd pótolni a beruházások befejezéséhez szükséges összegeket.

A HKV is kölcsönt vesz fel

Nem csak az önkormányzat, hanem a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) is kölcsönre szánta el magát. A nagyváradi helyi tanács egyhangúlag jóváhagyta keddi ülésén azt, hogy a vállalat négymillió lejes kölcsönt vegyen fel. A hitelfelvétel szükségességéről Csuzi István, a HKV vezérigazgatója beszélt lapunknak. Kifejtette, hogy a város központjának a lezárása miatt bizonyos mértékben csökkentek a vállalat bevételei, ezzel szemben nőttek a kiadásai. Ezt a kiesést kell pótolni a kölcsönnel, már csak azért is, mert a vállalat az idén kezdi el törleszteni a Román Kereskedelmi Banktól tíz évvel ezelőtt felvett hitelt. Csuzi István emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt a város százmillió lej értékben vett fel kölcsönt az említett pénzintézettől, és ebből az összegből tizenkilencmillió lejt kapott a HKV különböző karbantartási és felújítási munkálatokra. A vezérigazgató hozzátette, hogy a mostani négymillió lejes hitel az elkövetkező három évben fogja biztosítani azt, hogy a vállalatnál ne keletkezzen készpénzforgalom hiány.

Pap István