Bértörvény-tervezet: A legalacsonyabb közalkalmazotti bér 1.625 lej lesz, a legmagasabb 22.000 lej

Bértörvény-tervezet: A legalacsonyabb közalkalmazotti bér 1.625 lej lesz, a legmagasabb 22.000 lej
© Romanian banknotes
A közalkalmazotti bértörvény-tervezet 116 fizetési kategóriát javasol, eszerint az állami alkalmazottak számára előirányzott legalacsonyabb bér 1.625 lej, míg a legmagasabb 22.000 lej lesz.

A közigazgatásban dolgozókat védő szakszervezeteknek is eljuttatott tervezet szerint a legkisebb alapfizetés és a legnagyobb alapfizetés közötti arány 1:13-ra csökken. A törvényt már 2017 július elsejétől bevezethetik és 2021-ig fokozatosan emelnék a fizetéseket, a tervezet azonban nem tér ki az éves fizetésemelések mértékére.

A tervezetbe azt is belefoglalták, hogy amennyiben az alapfizetés, a havi járandóságok nagyobbak 2017 júniusában, mint a törvénytervezetbe foglalt összegek, akkor a 2017 júniusa előtti összegeket kell majd figyelembe venni. A pótlékok, a fizetésemelések, a járandóságok, kiegyenlítések, a jutalmak és egyéb, a törvény által biztosított tényezők összegének növekedési százaléka nem lehet magasabb az alapfizetés növekedési százalékával.

A dokumentum szerint a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően a Munkaügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium dolgozza ki a törvény gyakorlatba ültetésének metodológiáját.

AGERPRES/(RO – szerző: George Bănciulea, szerkesztő: Mariana Nica; HU – szerkesztő: CSATLOS Károly)

www.agerpres.ro