Berlusconi harmadszor is kormányfő lesz

Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. A részleges hivatalos eredmény szerint a 71 éves milliárdos üzletember vezette pártszövetség a parlament alsó-, és felsőházában egyaránt többséget szerzett – a szavazatok 41 százalékának összesítése után.

Berlusconi riválisa, a balközép pártkoalíció vezetője, Walter Veltroni telefonon gratulált a győztesnek. A beszélgetés után Róma korábbi polgármestere, az 52 éves Veltroni azt mondta Demokratikus Pártja támogatóinak: “Ahogy az összes nyugati demokráciában szokás, telefonon beszéltem Berlusconival, hogy elismerjem a győzelmét és sok sikert kívánjak a munkájához.”

A Piepoli közvéleménykutató intézet adatai szerint Berlusconi pártszövetsége a parlament felsőházának 315 képviselői helyéből 164-et szerzett meg. Ami a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget jelenti a Berlusconi vezette koalíciónak a szenátusban. Az alsóház 630 képviselői helyéből a jobbközép pártszövetség 340-et szerzett meg. Silvio Berlusconi ezzel harmadszor lesz Olaszország kormányfője 1994 óta, amikor megalapította a Forza Italia nevű pártját. Az olasz belügyminiszter elmondása szerint az előrehozott parlamenti választáson a részvételi arány 80 százalék feletti volt, ami mintegy 3,5 tized százalékkal kevesebb a 2006-os szavazás rekordmértékű adatánál.

Az előrehozott parlamenti választásokat az eredetinél 3 évvel korábban kellett megrendezni Olaszországban, miután januárban megbukott a Romano Prodi vezette balközép kormánykoalíció. Ennek egyik, 3 szenátort adó pártja ugyanis visszavonta támogatását. Prodi ezután bizalmi szavazást kért a szenátusban, amelyet végül elveszített.