Berlinben kopogtatott Schengenbe

Csütörtöki berlini látogatása keretében Angela Merkel német kancellárral is találkozott Dacian Cioloş román miniszterelnök. Fotók: gov.ro
Csütörtöki berlini látogatása keretében Angela Merkel német kancellárral is találkozott Dacian Cioloş román miniszterelnök. Fotók: gov.ro
Dacian Cioloş román miniszterelnököt Berlinben fogadta csütörtökön Angela Merkel német kancellár. A román fél ismét a schengeni övezetben való felvételt szorgalmazta: Ciolos szerint „készen állunk”.

 

Hivatalba lépése óta az eddigi legfontosabb látogatását tette Dacian Cioloş román miniszterelnök: Berlinbe látogatott, ahol csütörtökön fogadta őt Angela Merkel német kancellár is. Megbeszéléseik után közölték: Románia a nyugati erővonalak mentén képzeli el további fejlődését. Merkel azt mondta: „Románia fontos partnere az Európai Uniónak és a NATO-nak is. A gazdasági kapcsolataink is jók, Németország a harmadik legnagyobb befektető Romániában”. Cioloş azt hangoztatta, hogy „remélhetőleg a következő időszak elhozza Románia csatlakozását Schengen rendszeréhez, a technikai előrelépések és a korrupcióellenes küzdelemben elért eredmények nyomán”.

Románia nem kerékkötő

Angela Merkel megerősítette, hogy „a Schengen-projekt nagyon is aktuális”, olyan szempontból is, hogy „meg kell oldanunk az illegális migráció ügyét”. A lazításról sem mondtak le végleg, és az EU szétesése sem azonnali fenyegető veszély, utalt rá, amikor így fogalmazott: „a fokozott belső határellenőrzések csak ideiglenesek, és részei a schengeni szerződés nyújtotta lehetőségeknek, Schengent pedig az európai polgárok jó dolognak tartják, emellett meg még a gazdasági fejlődés egyik segítője is”. Ami a román csatlakozást illeti, hozzátette: elismeri Románia előrelépéseit, de uniós szakjelentést várnak, és ennek alapján döntenek majd. Azonban a román csatlakozás még így is csak „lépésről lépésre” történhet majd, azaz a tervezett módon: előbb a légi közlekedésben vezetnék be a tagstátust, majd a többiben. Cioloş szerint minden esetre „az ország felkészült a tagságra”.
Más összefüggésben is tárgyalt Ciolossal is Schengenről, hiszen „az EU külső határainak védelme fontos, és a tagállamoknak egyenlően kell osztozniuk a felelősségen is”.
Merkel kiemelte, hogy a végsőkig kitartanak amellett, hogy az EU-n belüli szabad mozgást is meg kell őrizni, amíg csak lehet. Ez újabb utalás volt arra, hogy Merkel és partnerei a válság kapcsán nem az EU struktúráinak széttagolását látják megoldásnak, ellenkezőleg: a külső és belső gondok ellenére, illetve épp azok miatt is kifejezetten az EU egybentartásáért lépnek fel.
Cioloş jelezte, hogy Románia továbbra is együttműködik az EU-val, „aminek Németország az egyik kulcseleme”. Bukarest támogatja a Frontex határőrizeti szerv további erősítését is, részt is vesz benne – mondta.

Német közösségek

Tárgyaltak egy másik ügyről is, ami Romániának fontos: Cioloş Moldova köztársaság kapcsán jelezte a német félnek, hogy azt szeretnék, ha Kisinyov továbbra is az EU-hoz közeledne. „Reméljük, ott is rövidesen reformpárti kormány áll majd a kormánykeréknél” – mondta. Ugyanakkor egyeztettek a németországi román, valamint a romániai német közösségek helyzetéről – amely közösségek létrejötte és jelenlegi helyzete is merőben más, így differenciált kezelést is feltételez.
Összességében a vizit úgy összegezhető, hogy Románia megerősítette elkötelezettségét a nyugati értékek, hatalmak követése mellett. Cioloşnak egyébként miniszterelnökké való kinevezése óta ez volt az első külföldi hivatalos útja – ami jelképértékű.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .