Béremelkedés a közszférában

A nagyváradi Szigligeti Színház épülete
A nagyváradi Szigligeti Színház épülete
Február 1-jétől 1250 lejről 1450 lejre emelkedik a bruttó minimálbér, illetve e dátumtól kezdve 20 százalékkal emelkedik a helyi közigazgatásban foglalkoztatott közalkalmazottak bére.

Az új román kormány egyik határozata értelmében február 1-jétől 1250 lejről 1450 lejre emelkedik a bruttó minimálbér, illetve szintén e dátumtól kezdve 20 százalékkal nő a közigazgatásban foglalkoztatott közalkalmazottak bére, valamint a közpénzből működtetett kulturális intézményekben munkát vállaló adminisztratív dolgozók juttatása.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta szerkesztőségünknek: néhány napja már dolgoznak azon, hogy úgy csoportosítsanak át összegeket, hogy a fenti elvárásoknak eleget tudjanak tenni, a béremelésekhez pedig nem szükséges önkormányzati tanácsi határozat. Megjegyezte: azok esetében, akiknek az illetménye a növekedés után sem éri el a bruttó minimálbért, kiegészítik ezt a hiányzó összeggel.

Králik Lóránd kabinetigazgató arra hívta fel a figyelmet: az 50 százalékos béremelés csak a művészeti személyzetre vonatkozik (azokra, akik az egységes bérezésre vonatkozó 2010/284. számú törvény 1. fejezete b. cikkelyének hatálya alá esnek), vagyis például a színészekre, a zenészekre, a világosítókra, a díszlettervezőkre, a fodrászokra, a parókakészítőkre, a karmesterekre, az adminisztratív személyzetre (jegyszedők, takarítónők stb.) nem. Ugyanakkor semmilyen béremelésre nem számíthat a két színház, illetve a filharmónia igazgatója, mert nekik külön, menedzseri szerződéseik vannak. 20 százalékos béremelés illeti viszont a Megyei Tanács köztisztviselőit és szerződéses alkalmazottjait, és az önkormányzatnak alárendelt intézményekben dolgozókat, kivéve a fent említett művészeti kategóriát. A rendelet ugyanakkor nem érinti az önkormányzatok választott közméltóságait, a tanácselnököt és két helyettesét.

Tiltakoznak

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: természetesen örülnek a béremelésnek, abszolút szükség volt erre, viszont országos szinten feszültséget, elégedetlenséget okoz, hogy csupán a végrehajtó személyzet bérét emelik, az osztályvezetőkét és az igazgatókét nem, így akár az a furcsa helyzet is előállhat, hogy valakinek, akinek nincs olyan felelőssége, mint az aláíró igazgatónak, akinek különben ez is a feladata, nagyobb fizetése lesz, mint a felettesének. Emiatt az UNITER (Romániai Színházak Szövetsége) is tiltakozott, kérte a rendelet kiegészítését, illetve módosítását a minisztériumtól, s ezzel, mint tagok, ők is egyetértenek.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .