Béremelésért sztrájkolnak a környezetőrök

Béremelésért sztrájkolnak a környezetőrök
Szerdától általános sztrájkba kezdett a Romániai Környezetvédelmi Őrség mintegy nyolcszáz dolgozója. Az intézmény béremelést követel, amire egyébként 2009 óta nem volt példa.

A környezetvédelmi őrség Bihar megyei intézményének mind a tizenkilenc dolgozója csatlakozott az országos sztrájkhoz, tudtuk meg Monica Crişan biztostól, a környezetvédelmi őrség megyei intézményének szóvivőjétől. Kérdéseinkre válaszolva Crişan emlékeztetett arra, hogy korábban már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, illetve egy spontán sztrájkot is, de mivel ezek hatására sem történt semmi, ezért szerdától általános sztrájkba léptek. Mint mondta, elégedetlenségük fő oka a rájuk nézve méltánytalan bértábla, hiszen, mint kifejtette, amíg a környezetvédelmi őrségen egy átlagbér mintegy 1500 lej, addig más ellenőrzési és vizsgálati hatáskört ellátó közintézményeknél ennek az összegnek a dupláját keresik meg a hasonló, tehát ellenőrző és felügyelő munkakört ellátó alkalmazottak. A környezetvédelmi őrség azt szeretné elérni, hogy az ő munkatársai is hasonló nagyságrendű fizetéseket kapjanak. Crişan megemlítette: ezt rögzíti az Alkotmánybíróság vonatkozó döntése is, amely kimondja, hogy hasonló feltételek mellett kifejtett munka esetén az ugyanabba a foglalkoztatási körbe tartozó dolgozókat hasonló nagyságrendű bér illeti meg, függetlenül attól, hogy melyik állami intézménynél vagy hatóságnál dolgoznak.

Minden áll

Monica Crişan kifejtette, hogy az általános sztrájk miatt az intézmény minden tevékenységét felfüggesztette, aminek komoly következményei vannak. Egyrészt nem végeznek ellenőrzéseket, szünetel a dokumentumok nyilvántartásba vétele, nem száll ki az őrség a 112 segélyhívószámon bejelentett környezetszennyezésekhez, és a gazdasági szereplők kéréseivel sem foglalkoznak, aminek következményeként a gazdasági szereplők, vállalkozások nem fognak tudni lehívni egyes uniós pályázati pénzeket. Ráadásul az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást (ún. infringement) indított Románia ellen a mindmáig be nem zárt, környezetszennyező hulladéktározók ügyében, és mivel a környezetvédelmi őrség feladata ezeknek a tározóknak az ellenőrzése, így Románia a kötelezettségszegési eljárást is elbukhatja. Mivel pedig nem végeznek ellenőrzéseket a határon átnyúló együttműködési programok keretében sem, így annak a veszélye is fennáll, hogy illegális környezetszennyező hulladék jut be az országba. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy vannak más közintézmények is, amelyek környezetvédelmi feladatokat látnak el bizonyos konkrét szakterületeken, de a környezetvédelmi őrségnek 75 ügyköre van, és ezeket más intézmények még ideiglenes jelleggel sem vehetik át. A továbbiakban Leucuţa Cătălina helyi szakszervezeti vezető elmondta, hogy a szaktárcával folytatott korábbi egyeztetések kudarcba fulladtak, ezért is hirdettek általános sztrájkot, de kifejezte reményét, hogy a minisztérium jobb belátásra tér, és újabb tárgyalásokra hívja majd a környezetvédelmi őrség képviselőit. Mindketten elmondták, hogy az általános sztrájkot a tervek szerint addig folytatják, amíg nem sikerül megegyezni a minisztériummal.

Pap István