üzenet csíksomlyóra

2021.05.07. 10:30

Biciklis zarándoklat Váradtól Nagykárolyig

Szép Szűz Mária, vigyázz reánk! – lehetett olvasni imaszándékként azon az egyik szalagon, melyet a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kisdiákjai bíztak a kerékpáros zarándoklatra indulókra tegnap reggel a székesegyház előtti téren.

Ciucur Losonczi Antonius

A hatályban lévő járványügyi előírásokra való tekintettel a csíksomlyói kegyhely idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező zarándokokat, ezért a nagyváradi egyházmegye plébániái szalagokra írták imaszándékaikat, amelyeket a püspökségen gyűjtöttek be. Ezeket biciklis zarándoklat keretében vitték Nagykárolyba a Partiumi Háló Egyesület közreműködésével, ahonnan a csíksomlyói búcsú szervezői eljuttatják a kegyhelyre, a pünkösdi búcsúra. Nagyváradról tegnap reggel fél 9 óra után, a székesegyház előtti térről, ünnepélyes főpásztori áldás után indult útnak négy kerékpáros zarándok (köztük Vakon Zsolt püspöki titkár és Konrád Csongor, a Háló váradi irodavezetője) Nagykárolyba. A 100 kilométeres útvonal elkerülte a forgalmas utakat, Nagykárolyban pedig a vendéglátók szállást biztosítottak a zarándokok számára, akik ma – szintén biciklivel – indultak haza.

Böcskei László megyés püspök szerint minden nehézség vagy korlátozás ellenére, melyeknek ki vagyunk téve most, a járvány idején, nem szabad megállnunk és betörődnünk ebbe a helyzetbe vagy tétlenségbe, hanem keresnünk kell azokat az utakat, lehetőségeket, melyeken keresztül tovább tudjuk táplálni a forrásokat, melyekből merítve élni tudunk. És ez egyaránt érvényes a lelki és a közösségi életünkre is. Az egyházi évnek mindig egy nagyon fontos része a pünkösdi csíksomlyói búcsú, a váradi egyházmegyéből is sokan szoktak elzarándokolni, hogy a Szűzanya oltalmát, segítségét kérjék. Idén úgy tűnik, megtartják a búcsút, de még egyelőre nem tudni, hogy milyen körülmények közt és feltételekkel. Ezért született meg ez a kezdeményezés, hogy azok, akik el szeretnének menni, de nem tudnak eljutni fizikailag, mégis lélekben, imákban ott legyenek, és szalagokra írt szándékokkal tudják megjeleníteni a váradi katolikus egyházmegye népét is ott, Csíksomlyón, a Szűzanya közelében.

A kapcsolat, a közösség, az élni akarás és akár a küzdelem is – ezek mind benne vannak ezekben a szándékokban. Fontos, hogy akár ilyen kis gesztusokkal is jelezzük azt, hogy vagyunk, nem mondunk le saját magunkról, és átmentjük hagyományainkat, ünnepeinket, szokásainkat a megpróbáltatásokon. Azt hiszem, sokak lelki gazdagodására szolgál, és nagyon örülök annak, hogy a Szent László Líceum kisdiákjai is bekapcsolódtak. Az őszinteség és az ártatlanság ilyen időkben nemcsak általuk nyilvánul meg, a felnőtt ember is ugyanilyen nyíltan, reménnyel telítődve fordul a Szűzanyához” – fogalmazott a főpásztor.

Konrád Csongor azt mondta: számára fontos a zarándoklat és a Mária-tisztelet, ezért vállalta az utat. A kerékpározás szabadságot ad, közelebb van a természethez, Istenhez, és külön öröm számára, ha emberekkel találkozhat az út folyamán, átveheti a szalagokra írt imaszándékaikat. Egy másik zarándok, Jakab Ferenc arról beszélt, hogy a zarándoklatok által a vallásos élete sokkal inkább kiteljesedik, ha pedig kerékpárral vagy gyalogosan teszi meg az utat, akkor úgy még több áldozatot vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában