Helyhatósági választások

2020.09.26. 17:34

A voksoláshoz szükséges anyagokat a szombati nap folyamán szállítják ki a szavazókörzetekbe

A szavazólapokat, pecséteket és öntapadós matricákat a szombati nap folyamán szállítják ki a szavazókörzetekbe a belügyminisztériumi struktúrák személyzetének felügyelete mellett.

A Központti Választási Iroda (BEC) határozata értelmében szeptember 26-án a szavazóbizottsági elnökök, vagy helyetteseik jegyzőkönyv alapján átveszik a polgármesterektől az állandó választói névjegyzéket, a pótlistát, a voksoláshoz szükséges űrlapokat, beleértve a pótlistán történő szavazáshoz szükséges formanyomtatványt is, valamint A4-es lapokat, a pecsételéshez szükséges kék színű tintát és tintatartókat, kékkel író golyóstollakat, a kitűzőket a szavazóiroda tagjainak, illetve minden más, a szavazás menetét biztosító kelléket és anyagot.

Szintén a szombati nap folyamán veszik át a szavazóbizottsági elnökök, vagy helyetteseik jegyzőkönyv alapján a szavazókörzetektől érkező szavazólapokat, kontroll-pecsétet, a „Votat” feliratú bélyegzőket és „Votat” feliratú öntapadós matricákat is.

Mindezeknek az anyagoknak szombat este 6 óráig meg kell érkezniük a szavazókörzetekbe, szögezi le a BEC.

A törvény értelmében a szavazólapokat a prefektusok osztják szét a szavazókerületeknek; ezeket jegyzőkönyvvel veszik át a polgármesterek a szavazókerületi elnökökkel közösen és a szavazókörzeteknek való átadásig külön helyiségekben, lakat alatt tartják azokat.

Szintén a szavazást megelőző napon, este 6 órakor minden szavazókörzet elnöke, illetve a választási bizottság minden tagja jelen kell hogy legyen a szavazóhelyiségben, hogy az utolsó előkészületeket megtegyék. A bizottság elnöke ugyanakkor köteles eltávolíttatni a szavazókörzet székhelyéről, illetve az annak helyet adó épületből és épületről minden választási propaganda-anyagot. Az illető anyagokat a polgármester által erre a célra kijelölt személyek távolítják el a közléstől számított legtöbb két órán belül.

A választások napján reggel 6 órakor a szavazóbizottság elnöke a többi bizottsági taggal egyetemben ellenőrzi az urnákat, a szavazókabinokat, a választói névjegyzékeket, szavazólapokat, bélyegzőket, majd lezárja és lepecsételi az urnákat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában