Bepillantás a kulisszák mögé

Bepillantás a kulisszák mögé
Új kezdeményezés a váradi Szigligeti Színházban: a bemutatók előtt nyilvános próbán ismerkedhet a közönség a készülő előadásokkal.

Szombaton délelőtt tizenegy órai kezdettel nyilvános próbát tartott a nagyváradi Szigligeti Színház, mely Csiky Gergely Buborékok című vígjátékának a bemutatására készül Novák Eszter, a Szigligeti Színház művészeti vezetőjének rendezésében. Novák Eszter e kettős minőségben lépett a több tucatnyi érdeklődő elé, elmondva, hogy ez a nyílt próba nem egyszeri alkalom, ugyanis ettől az évadtól kezdve rendszeresíteni szeretnék ezt színházi eseményt, minden egyes premier előtt ízelítőt, előzetest kínálva a készülő darabokból. A továbbiakban a nyílt próbák jellegéről beszélt a rendező, felhívva a figyelmet arra, hogy a jelenetek eljátszása során lehetnek bakik, leállások, ismétlések, és a díszleteknek is csak egy része készült el, ezért nem a végleges színpadképet láthatják a nézők, ugyanakkor a színészek sem a jelmezeikben lépnek ez alkalommal a közönség elé. A bevezető után több jelenetet is eljátszottak a színészek, amelyeknek köszönhetően a közönség megismerkedett a szereplőkkel és a közöttük lévő viszonyokkal, az alapkonfliktussal, a bonyodalommal, és magának az előadásnak a hangulatáról is fogalmat nyertek a nézők. A különböző jelenetek bemutatása között, valamint az előzetes végén Novák Eszter bírta szóra a közönséget, több kérdést téve fel nekik, majd a maguk során a nézők fordultak kérdéseikkel a rendezőhöz és a színészekhez.

Kérdések

Volt néző, aki arra volt kíváncsi, hogyan telik el a színművész egy napja, egy másik néző azt tudakolta: megoldható lenne-e az, ha az alkotófolyamat egy korábbi fázisában is lehessen nyílt próbát tartani, egy harmadik néző pedig az operetteket hiányolta a színház repertoárjából. Ez utóbbi kapcsán Novák Eszter kijelentette, hogy bár nagyon szereti ezt a műfajt, mégsem kecsegtetheti a nézőt azzal, hogy sok operettre lehet majd számítani, egyrészt a meglehetősen borsos jogdíjak miatt, másrészt pedig azért, mert az operett eleve egy nagyon költséges műfaj, amelyet nagyzenekar és látványos, igényes díszletek nélkül nem érdemes színre vinni. Mindazonáltal hozzátette, hogy a következő évadban elképzelhető, hogy lesz egy operett a színház műsorán. A színészek őszintén vallottak a színészi munka, illetve az előadóművészi életmód nehézségeiről, az ezzel a pályával járó áldozathozatalokról. Többen elismerték, hogy gyakran otthon, vagy ide-oda jártukban is a szövegeiket mondják, készülnek a szerepükre, van aki egy-egy előadás napján képtelen enni, csakis az előadására és a szerepére képes koncentrálni. Elhangzott az is, hogy a rendszeres próba és gyakorlás elengedhetetlen része a színházi munkának: „A színészet olyan, mint a sport, vagy mondjuk a zongorázás: ha nincs rendszeres gyakorlás, akkor nem lesz jó az előadás” – mondta végül Novák Eszter. Az alkotófolyamatba bevont érdeklődők mintegy két óra elteltével, elégedetten távoztak a színházból.

Pap István