Beöthy Ödön-díjat alapítottak

Beöthy Ödön-díjat alapítottak
Nagyvárad- Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő bejelentette: Beöthy Ödön-díjat és emlékplakettet alapított az RMDSZ Bihar megyei szervezete, amiket december 7-én adnak át.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön ügyvezető elnök úgy fogalmazott: régi adósságát törleszti azáltal az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöksége, hogy egy múltbéli ötletét valóra váltva idén díjat alapított Beöthy Ödön emlékére és tiszteletére. Az elismerés egy Deák Árpád által készített kompozícióból és egy plakettből áll, melyet december 7-én fognak átadni annak apropóján, hogy 160 évvel ezelőtt, 1854-ben ezen a napon hunyt el a volt főispán. Arra hívta fel a figyelmet vele kapcsolatban: politikus családból származott, 1812-1820 között katonáskodott, részt vett a napóleoni csatákban is. 1826-ban táblabíró lett, a harmincas években pedig országgyűlési képviselő volt, emlékezetesek maradtak csípős megjegyzései, szónoklatai. 1841-ben választották meg alispánnak, miután lemondott, 1843-tól ismét Bihar vármegye küldötte lett az országgyűlésben. 1848-ban Bihar főispánjává nevezték ki, majd erdélyi kormánybiztos lett. 1849-ben Kossuth a hétszemélyes Tábla első alelnökévé nevezte ki. A szabadságharc leverése után külföldön élt, Victor Hugonak is a barátja volt, Hamburgban halt meg. Karizmatikus figurája volt a közéletnek, nem véletlenül állították ki az őt ábrázoló festményt annak idején a megyeházán, illetve neveztek el róla utcát.

Bárki jelölhet

Mivel a közigazgatásban tevékenykedett- neki köszönhető például, hogy a Tisza szabályozása rendben lezajlott, hiszen komolyan részt a Széchenyi által elindított munkálatokban-, a róla elnevezett díjat minden esztendőben az az önkormányzat fogja kapni, mely a legjobban teljesített az ezt megelőző tizenkét hónapban, az emlékplakettet pedig az az elöljáró (polgármester, alpolgármester) veheti át, akinek olyan zseniális közösségépítő indítványai voltak, melyek méltóak arra, hogy mások is alkalmazzák. Jelöléseket bárki tehet, akár „az utcáról bejövő Mari néni is”, a könnyen kitölthető űrlapokhoz az RMDSZ megyei titkárságán lehet hozzájutni. Az indoklásokat tartalmazó pályázatokat június 1. és november 20. között lehet leadni. Az év végéig ugyanakkor várhatóan egy monográfia is megjelenik Beöthy Ödön életművéről, az anyag már elkészült, a budapesti Hadtörténeti Intézet főkutatója foglalkozott a témával.

Ciucur Losonczi Antonius