Benyújtotta jelöltlistáját a Bihar megyei Néppárt

Benyújtotta jelöltlistáját a Bihar megyei Néppárt
Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete a mai nap folyamán (2012. október 29-én) benyújtotta jelöltlistáját a Bihar Megyei Választási Bizottságnál. A jelöltek személyesen is jelen voltak a négy szenátori és hat képviselői mandátumot megpályázó dokumentáció benyújtásánál. A Bihar megyei törvényszék elsőként hagyta jóvá a tíz néppárti jelölt indulását.

 

A Néppárt szenátorjelöltjei Bihar megyében: Szilágyi Zsolt politológus, egyetemi adjunktus, Tőkés László európai parlamenti képviselő kabinetfőnöke (1-es körzet), Moldován Lajos latintanár (2-es körzet), Török Sándor energetikai mérnök, igazgató (3-as körzet), valamint Zatykó Gyula programigazgató, gépészmérnök (4-es körzet).

Képviselői mandátumért indul Nagy József Barna irodavezető, szociális munkás, református vallástanár (1-es körzet), Csomortányi István tervezőmérnök (2-es körzet), Tóth Zoltán vállalkozó, jogász (6-os körzet), Dr. Balogh Árpád-György orvos (7-es körzet), Nagy Zoltán informatika-matematika tanár (8-as körzet), Kristófi Kristóf ügyvezető igazgató, mérnök (9-es körzet).

Mint ismeretes, az úgynevezett „6-3-as” alternatív küszöb lehetővé teszi azt, hogy ha egy párt, vagy szervezet nem éri el az 5 százalékot, de képviselőjelöltjei hat, szenátorjelöltjei pedig legalább három körzetben első helyen végeznek, akkor az országos mandátumelosztást követően bejutnak a parlamentbe. Történelmi esély mutatkozik tehát arra, hogy két magyar párt is bejusson a román parlamentbe. A Néppárt Bihar megyei jelöltjei bíznak abban, hogy azokhoz a bihariakhoz is eljut ez az üzenet, akik változást szeretnének az erdélyi magyar politikai érdekképviseletben, de a félretájékoztatásnak „köszönhetően” attól tartottak, hogy a Néppárt indulásával veszélyben a magyar képviselet.

A néppártiakat az a közös meggyőződés vezérli, hogy az erdélyi és partiumi magyar közösségnek szüksége van a pluralizmusra, amely minden demokratikus politikai rendszer alapértéke. Reményeik szerint sikerül mozgósítani azokat a magyarokat, akik a politikából való kiábrándultság okán, mindeddig távol maradtak az urnáktól. Kampányukat egy autonomista programra építik. Ennek keretében egy újfajta önigazgatási elképzelést szeretnének népszerűsíteni, a regionalizáció, a szubszidiaritás, valamint a föderalizmus elvei mentén. Jelszavuk: föderális Romániát, európai Erdélyt, autonóm Székelyföldet és Érmelléket!

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei sajtószolgálataA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .